Bine ai venit, Vizitator. Trebuie să te autentifici sau să îţi creezi un cont.

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.

Căutare detaliată

126615 Mesaje în 8494 Subiecte- de către 5003 Utilizatori - Ultimul cont creat: giovyna
Pagini: [1]   In jos
Imprimă
Autor Subiect: Pleºu ºi Liiceanu despre mutilarea limbii române  (Citit de 1200 ori)
Madalina_Reloaded
Veteran

« : 14-03-2011, 15:30:35 »

Plecînd de la Cioran („românii sînt sub nivelul limbii pe care o  vorbesc”, trecînd printr-o serie de exemple din „noua limbã” cea de  toate zilele („mama care o iubesc”, „am luat decît unul”, „prevederi” cu  accentul pe a doua silabã, „eu ca ºi profesor”, „locaþie”, „urmãreºte  follow-up-ul ºi dã-mi un feedback” etc. etc.), discuþia a ajuns la  raportul dintre limbã ºi gîndire. De fapt, aici este problema. Oricine  poate face greºeli, mai ales în varianta vorbitã a limbii; unii  pãstreazã caracteristici ale graiului local (ceea ce nu e corect din  punctul de vedere al limbii literare, dar are o relevanþã stilisticã;  ºi, eventual, farmec). Dar limba românã este astãzi supusã unor  agresiuni sistematice. Nu mai este vorba doar de „scãpãri” ºi de greºeli  scuzabile, ci de felul nostru de a ne aºeza faþã de noi înºine ºi faþã  de societate.

Urmãriþi emisiunea pe site-ul TVR
Memorat

Pagini: [1]   In sus
Imprimă
Schimbă forumul: