Aceasta este arhiva 2006-2011. Click aici ptr a intra in noul forum romania-italia.info

Questo e' l'archivio 2006-2011. Clicca qui per entrare nel nuovo forum romania-italia.info

Legislatia muncii dupa ianuarie 2007 ptr noii comunitari

Bine ai venit, Vizitator. Trebuie să te autentifici sau să îţi creezi un cont.

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.

Căutare detaliată

126739 Mesaje în 8506 Subiecte- de către 5003 Utilizatori - Ultimul cont creat: giovyna
Pagini: 1 2 [3] 4   In jos
Imprimă
Autor Subiect: Legislatia muncii dupa ianuarie 2007 ptr noii comunitari  (Citit de 7119 ori)
arianis
Newbie

« Răspunde #30 : 02-09-2010, 17:59:00 »

stie cineva daca s-a mai schimbat legislatia in privinta romanilor si bulgarilor,la 1 ianuarie 2010,cu privire la restrictiile pe piata muncii?
mai exact,vreau sa-mi fac un contract de munca la firma la care lucrez la negru de un an.firma lucreaza in domeniul curateniei si ar trebui sa fiu angajat ca simplu operaio.problema e ca,contabila e batuta in cap si spune ca nu poate sa-mi faca un contract daca nu am documente italiene.eu am doar cartea de identitate romaneasca,codice fiscale si un contract de inchiriere pe o casa.din cate am cautat pe forum,am inteles ca cel putin pana la 31 dec 2009,imi putea cere nulla osta,sau trebuia sa faca patronul meu cerere de nulla osta...nu prea am inteles.legislatia urma sa fie reiinoita la 1 ian 20101...ma poate ajuta cineva cu un articol de lege ca sa lamuresc contabila?mentioneza lucrez in provincia alessandria,piemonte.va multumesc

Memorat
pippus
Admin
Veteran

« Răspunde #31 : 02-09-2010, 18:07:24 »

sint anumite sectoare ptr care se cere nulla osta , restul sint libere
deci depinde de ce contract national foloseste firma ta

iar restrictiile sint active pana la 31-12-2010 (sf anului)

de la 1 ianuarie, dupa legea comunitara si cum au trecut 4 ani de la intrarea in UE , piatza ar trebui sa fie complet libera si fara nulla osta, indiferent de sector
deci poti fi angajata si fara acte italiene

p.
Memorat
PainGiver
Jr. Member
*

« Răspunde #32 : 09-09-2010, 10:36:15 »

Legislația europeanã prevede cã în cazul admiterii de noi membri, celelalte state pot limita accesul la piața muncii cetãțenilor din noile state, regula fiind cã pot impune aceste restricții pentru un maxim de 7 ani grupați 3+2+2. Italia a prelungit aceastã perioadã pentru încã 2 ani. Restricțiile nu pot fi prelungite mai târziu de 1 ianuarie 2014.

Practic, procedura este urmãtoarea: angajatorul va trebuie sã trimitã prefecturii o cerere de "nulla osta" (traducere liberã - nici un obstacol, adicã aviz sau autorizație) permit angajarea unui lucrãtor comunitar dar cãruia i se aplicã restricțiile privind accesul la piața muncii.
Prefectura va cere un precontract de angajare (deci va trebui sã semnezi ceva, vei ști astfel cã nu ești dusã cu zãhãrelul) și abia apoi va elibera aceastã autorizație. Odatã obținutã aceastã autorizație (nulla osta) și încheiat în termeni normali contractul de muncã, vei fi scutitã de orice limitare privind accesul la piața muncii deci vei putea schimba locul de muncã fãrã sã mai fie necesarã o reautorizare (nulla osta) pentru locurile de muncã succesive.

Poți afla dacã ți se aplicã restricțiile din actul de înregistrare al firmei (visura camerale) la Camera Comerțului, aflând ce obiect(e) de activitate are firma. Zic cã poți afla singurã dacã e cazul, pentru cã e posibil ca ei sã tergiverseze angajarea ta cu documente. Dacã afli cum este înregistratã firma la Camera Comerțului poți încerca sã forțezi ușor lucrurile zicându-le direct tu cã firma (poate/nu poate) (cu/fãrã nulla osta) și sã nu te mai amâne, ci sã treacã la fapte.
Firma ar trebui sã-ți poate rãspunde instantaneu dacã e cazul sau nu, contabilul poate sigur 100%. Sunt convins cã, dacã e prea prost, are pe cine sã întrebe.

Contabila nu trebuie lãmuritã. Ci doar convinsã. Am utat sã menționez, cã nu trebuie nici pașaport pentru contract, ci e necesarã și suficientã cartea de identitate româneascã.

"Italia a decis menþinerea ºi pentru anul 2010 a regimului tranzitoriu privind restricþiile de muncã parþiale pentru cetãþenii români ºi bulgari, potrivit unei circulare emise de Ministerul de Interne de la Roma.

Cetãþenii români nu sunt însã restricþionaþi în privinþa anumitor locuri de muncã.

Astfel sunt excluse unele domenii în care rãmâne necesarã forþa de muncã strãinã, cum ar fii agricultura, construcþiile, turismul, asistenþa socialã ºi domesticã, industria metalurgicã ºi mecanicã ºi funcþiile de conducere sau care presupun o înaltã specializare.

Pentru toate celelalte sectoare de activitate, angajatorii care au nevoie sã încheie un contract unui român sau bulgar, trebuie sã cearã autorizaþia de la prefecturile italiene numai în cazul primei angajãri în Peninsulã.
"

sursa: http://www.romania-actualitati.ro/restrictii_pe_piata_muncii_din_italia-7303
« Ultima modificare: 09-09-2010, 10:49:29 de către PainGiver » Memorat
PainGiver
Jr. Member
*

« Răspunde #33 : 09-09-2010, 10:55:43 »

Iaca și documentul cu pricina:
http://www.dplmodena.it/MinInterno7881-2009.pdf

--------------------------------------------------------------------------
Circolare n. 7881 del 3 dicembre 2009 Ministero dell’Interno Direzione
Centrale dell’Immigrazione e della Polizia delle Frontiere

Ministero dell’Interno
Direzione Centrale dell’Immigrazione e della Polizia delle Frontiere 

Oggetto: Cittadini della Repubblica di Bulgaria e della Romania.
Disciplina per l’accesso al mercato del lavoro subordinato.

Con riferimento alla tematica relativa all’ingresso in Italia per lavoro
subordinato dei cittadini romeni e bulgari, si comunica che il Governo
Italiano ha deciso di mantenere immutato, anche per l’anno 2010, il
regime transitorio già adottato negli anni 2007, 2008 e 2009, prima di
liberalizzare l’accesso al mercato del lavoro italiano.

Tale regime transitorio, analogamente a quanto previsto negli anni
precedenti, non si applicherà per i seguenti settori:

• Agricoltura e turismo alberghiero;
• Lavoro domestico e di assistenza alla persona;
• Edilizio;
• Metalmeccanico;
• Dirigenziale ed alimentare qualificato;
• Lavoro stagionale;

Per tali settori sarà previsto un regime di libero accesso al mercato del
lavoro interno mentre per tutti i restanti settori produttivi,
l’assunzione dei lavoratori rumeni e bulgari avverrà attraverso la
presentazione di richiesta di nulla osta allo Sportello Unico per
l’Immigrazione, utilizzando l’apposita modulistica disponibile sul sito
del Ministero dell’Interno (www.interno.it)
Memorat
PainGiver
Jr. Member
*

« Răspunde #34 : 09-09-2010, 11:07:58 »

Te-ar mai putea ajuta:

o cãutare pe google la subiect: http://www.google.it/#hl=it&source=hp&q=%22nulla+osta%22+impresa+pulizia+rumeno&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=67a9a41ace8bb1ed

și un rãspuns, nu știu dacã de încredere, dar la subiect: http://www.tuttostranieri.it/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=8596
Memorat
Sharky
Newbie

« Răspunde #35 : 05-11-2010, 16:34:45 »

Exista si specificatii exacte in ceea ce priveste asa zisele "functii care presupun o inalta specializare"? De exemplu eu sunt calificat ca pilot de aeronave de linie. In cazul in care aplic pentru un job la Lufthansa Italia, am nevoie de un asemenea permis de munca sau nu?
Ridic aceasta problema intrucat in cursul aplicatiei online pe care am completat-o, chestionarul afisa la un moment dat o intrebare legata de detinerea unui permis de munca fara restrictii [unlimited work permit]. Ma intreb daca pot sa obtin un asemenea permis inaintea derularii procedurii de angajare in Italia. Aveti idee?
Memorat
IULIdeea
Newbie

« Răspunde #36 : 16-11-2010, 13:14:11 »

Buna!Am si eu niste intrebari pentru cine vrea sa imi raspunda.Tatal meu vrea sa lucreze cu documente,insa societatea la care lucreaza de un an (falemeane)spune ca nu se pot face documente.Este posibil?
Si inca ceva daca suntem comunitari am putea inchiria o casa sau un apartament cu pasaportul sau cu buletinul romanesc?
Memorat
pippus
Admin
Veteran

« Răspunde #37 : 16-11-2010, 13:46:48 »

Buna!Am si eu niste intrebari pentru cine vrea sa imi raspunda.Tatal meu vrea sa lucreze cu documente,insa societatea la care lucreaza de un an (falemeane)spune ca nu se pot face documente.Este posibil?
Si inca ceva daca suntem comunitari am putea inchiria o casa sau un apartament cu pasaportul sau cu buletinul romanesc?

falegname
depinde de ce contract national foloseste firma respectiva dar in principiu poate
si in cel mai rau caz isi deschide partita iva si iarasi poate

poti inchiria dar tre sa gasesti pe cine vrea sa o inchirieze
ideea e sa va faceti rezidenta aici cat mai rapid

p.
Memorat
IULIdeea
Newbie

« Răspunde #38 : 16-11-2010, 21:06:05 »

ms pentru raspuns!te rog sa ma scuzi dar noi nu prea stim atat de multe despre ce se petrece pe aici.ce este partita iva?si cine ar trebui sa o faca?tatalui meu i s-a spus ca nu stiu ce lege s-a dat si de asta nu se poate face,acum nu stiu daca nu vor ei sa ii faca sau chiar asa e!

iar cu rezidenta daca nimeni din familie nu are acte,nu prea putem!
Memorat
Alien
Full Member
**

« Răspunde #39 : 16-02-2011, 19:14:05 »

Allora? stie cineva sa-mi spuna daca restrictiile mai sunt in vigoare (daca au fost prolungate la 01/01/2011) ?

thanks!
Memorat
Alien
Full Member
**

« Răspunde #40 : 16-02-2011, 19:29:04 »

later edit:

am gasit:
http://www.gazetaromaneasca.com/utile/legislaie/100-restricii-pe-piaa-muncii-pentru-romani-i-n-2011.html

thanks anyway!
Memorat
avoidme
Newbie

« Răspunde #41 : 17-02-2011, 06:41:35 »

sint anumite sectoare ptr care se cere nulla osta , restul sint libere
deci depinde de ce contract national foloseste firma ta

In ideea de a incerca sa dam informatii cat mai corecte as spune ca e invers: sunt cateva sectoare pentru care NU se cere nulla osta, restul sunt restrictionate toate.

Tale regime transitorio, analogamente a quanto previsto negli anni
precedenti, non si applicherà per i seguenti settori:

• Agricoltura e turismo alberghiero;
• Lavoro domestico e di assistenza alla persona;
• Edilizio;
• Metalmeccanico;
• Dirigenziale ed alimentare qualificato;
• Lavoro stagionale;

de la 1 ianuarie, dupa legea comunitara si cum au trecut 4 ani de la intrarea in UE , piatza ar trebui sa fie complet libera si fara nulla osta, indiferent de sector
deci poti fi angajata si fara acte italiene
p.

Si in aceeasi optica, as sublinea ca piata nu ar trebui sa fie libera complet pentru simplul fapt ca au trecut 4 ani.
Schema restrictiilor este urmatoarea 2 ani + 3 ani + 2 ani (din care ultimii 2 ani sunt obiectul unor reglementari speciale).
Noi am intrat in 2007 deci au trecut doar primii 2 ani. In teorie pana in 2012 (a 2-a faza de 3 ani) Italia nu datoreaza nimanui explicatii si nici nu trebuie sa deschida piata muncii.
Sigur, ei au ales sa revada restrictiile mai des (odata pe an dupa 2009), dar asta nu inseamna nimic.

In plus, in conditiile crizei actuale, nu m-ar mira ca si ultimii 2 ani sa fie "restrictionati"...
Memorat
alin_afronie
Jr. Member
*

« Răspunde #42 : 18-08-2011, 22:15:29 »

..mda....nu sunt restrictionate si cand  gasesti in sectoarele astea te ia..ca nu ai carte de identitate italiana,,iar CI italiana fara munca sau 5200E in banca nu o poti avea...ne duc d enas ca pe niste prosti,oricum in Spania deja nu mai fac contracte,va urma Italia!
Memorat
seb
Jr. Member
*

« Răspunde #43 : 27-08-2011, 22:42:54 »

As dori sa ma lamureasca cineva ce reprezinta "Certificazione anagrafica per cittadini UE".
 O agentie de munca a cerut acest lucru, in conditiile in care persoana in cauza are rezidenta, carta d`identita, codice fiscale.
 Am inteles ca nu e totuna cu nulla osta, dar nu stiu exact ce reprezinta.

Poate s-a mai lovit cineva de Certificazione anagrafica...

Multumesc anticipat.
Memorat
mada
Jr. Member
*

« Răspunde #44 : 29-08-2011, 09:42:30 »

Esti sigur ca se cheama asa? Era un fel de hartie pe care ti-o dadea primaria si pe care o obtineai cu cerere si timbru de 14.xx euro. Cred ca asta e - la Milano, vezi prima parte, attestazione di iscrizione anagrafica

http://www.comune.milano.it/portale/wps/portal/CDM?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/wps/wcm/connect/ContentLibrary/ho%20bisogno%20di/ho%20bisogno%20di/residenza_cittadinanza_attestazioni_UE&categId=com.ibm.workplace.wcm.api.WCM_Category/IT_CAT_Bisogni_04/d264df00446e0194b9a5bbd36d110d8a/PUBLISHED&categ=IT_CAT_Bisogni_04&type=content

Nu se da pe loc, dar te duci, faci cerere si peste cateva zile iti da telefon sa te duci sa o iei de acolo. e o formalitate. Eu chiar am intrebat la ce foloseste, si mi s-a spus ca daca vreau sa imi schimb serviciul, unii angajatori pot sa ceara.

Memorat
Pagini: 1 2 [3] 4   In sus
Imprimă
Schimbă forumul: