Aceasta este arhiva 2006-2011. Click aici ptr a intra in noul forum romania-italia.info

Questo e' l'archivio 2006-2011. Clicca qui per entrare nel nuovo forum romania-italia.info

Ce trebuie sã stim pentru a lucra legal în Italia

Bine ai venit, Vizitator. Trebuie să te autentifici sau să îţi creezi un cont.

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.

Căutare detaliată

126739 Mesaje în 8506 Subiecte- de către 5003 Utilizatori - Ultimul cont creat: giovyna
Pagini: [1] 2   In jos
Imprimă
Autor Subiect: Ce trebuie sã stim pentru a lucra legal în Italia  (Citit de 9443 ori)
adelaide_
Vizitator
« : 19-02-2008, 17:42:00 »

Ambasada României în Italia vã prezintã textul integral al Ghidului 'Ce trebuie sã ºtim pentru a lucra legal în Italia', adresat tuturor cetãþenilor români aflaþi pe teritoriul Italiei, care sunt interesate de obþinerea de informaþii în domeniul muncii ºi protecþiei sociale.

Capitolul 1. - Condiþii pentru a lucra legal în Italia

Capitolul 2. - ªederea în Italia a cetãþenilor români (comunitari)

Capitolul 3. - Legislaþia muncii în Italia

Contractul colectiv de muncã - Elemente de interes din contractul colectiv de muncã aplicabil lucrãtorilor din sectorul de asistenþã pentru persoane (menajere ºi îngrijitoare)
Conflictele de muncã
Legislaþia în domeniul detaºãrii cetãþenilor strãini
Capitolul 4. - Situaþia diplomelor

Studiul ºi recunoaºterea diplomelor
Recunoaºterea diplomelor în domeniul medical
Diploma obþinutã într-o þarã din UE
Recunoaºterea diplomelor de arhitect ºi avocat
Capitolul 5. - Protecþia socialã ºi securitatea în muncã

Protecþia si asistenþa socialã (pensii)
Asistenþa medicalã
Familia
Minorii
Apãrarea maternitãþii

Ce trebuie sã ºtim pentru a lucra legal în Italia

http://www.comune.torino.it/ro/actualitate/ghidce-trebuie-s-tim-pent.shtml
« Ultima modificare: 20-02-2008, 12:09:35 de către radu » Memorat
acidduzzu
Veteran

« Răspunde #1 : 19-02-2008, 17:49:53 »

mulþumim pentru semnalare, adelaide_
pus în prima pagina.
Memorat
adelaide_
Vizitator
« Răspunde #2 : 19-02-2008, 18:06:36 »

mulþumim pentru semnalare, adelaide_

(intotdeauna) cu placere  Smiley
Memorat
alin_afronie
Jr. Member
*

« Răspunde #3 : 11-03-2008, 23:22:03 »

Am si eu o intrebare daca nu deranjez....de curand am primit nulla osta dupa cererea facuta cu 20 zile in urma...mi-au facut contract la o cooperativa dupa lungi drumuri si timp pierdut din cauza incompetentei functionarilor din birouri si necunoasterea legilor in ceea ce privesc neocomunutarii...daca eu vreau s aplec de la firma asta pt a ma angaja in alta parte(tinand cont ca ma voi anngaja in alt domeniu nu in cele in care nu se cerere nulla osta) va trebui sa fac alta cerere de nulla osta pt noul serviociu sau va fii valabila asta +contractul relansat de viitoarea firma....Huh?!!!!
Memorat
adelaide_
Vizitator
« Răspunde #4 : 12-03-2008, 11:32:43 »

nu, indiferent de domeniul in care te angajezi a 2-a oara (adica chiar daca e "restrictionat") nu ai mai ai nevoie de nulla osta.
http://www.comune.bologna.it/iperbole/prefurp/html/immigrati.php
Memorat
Poesia_del_mare
Vizitator
« Răspunde #5 : 09-04-2008, 20:53:42 »

Am sa va relatez aici si problema mea,pentru ca trebuie sa vorbesc neaparat cu cineva si nu stiu exact cu cine.
Sper sa ma ajutati voi cu un sfat...
Sunt in Sicilia impreuna cu sotul meu de un an de zile,iar eu momentan nu lucrez (am lucrat la o batrana care a murit si nu mai gasesc nimic de lucru pentru ca oraselul este foarte-foarte mic).
Dar problema nu e mea,ci a sotului meu.
Lucreaza de mai bine de o jumate de an intr-o fabrica din zona si patronul nu are nici cea mai mica intentie de a-i face contract.
Noi vrem sa ne stabilim aici...avem deja bani pentru a ne cumpara o casa (aici casele sunt mult mai ieftine decat in Romania) si vrem sa ne luam si masina - dar fara rezidenta nu poti cumpara nimic din pacate.
Am fost oprita de cateva ori pe strada de carabinieri si am mintit ca sunt venita aici ca turist...asta pentru ca patronul sotului meu i-a zis clar nu cumva sa spuna unde lucreaza daca e intrebat despre asta.
Va rog mult spuneti-mi ce pot face?
Eu personal vreau sa ma duc sa-l denunt...dar imi este frica ca putem fi expulzati din Italia din cauza ca a lucrat 8 luni in nero.
Nu stiu ce sa fac...sunt disperata. Undecided

Memorat
adelaide_
Vizitator
« Răspunde #6 : 10-04-2008, 00:15:59 »

Am sa va relatez aici si problema mea,pentru ca trebuie sa vorbesc neaparat cu cineva si nu stiu exact cu cine.
Sunt in Sicilia impreuna cu sotul meu de un an de zile,iar eu momentan nu lucrez (am lucrat la o batrana care a murit si nu mai gasesc nimic de lucru pentru ca oraselul este foarte-foarte mic).
Lucreaza de mai bine de o jumate de an intr-o fabrica din zona si patronul nu are nici cea mai mica intentie de a-i face contract.
Noi vrem sa ne stabilim aici...avem deja bani pentru a ne cumpara o casa (aici casele sunt mult mai ieftine decat in Romania) si vrem sa ne luam si masina - dar fara rezidenta nu poti cumpara nimic din pacate.
Am fost oprita de cateva ori pe strada de carabinieri si am mintit ca sunt venita aici ca turist...asta pentru ca patronul sotului meu i-a zis clar nu cumva sa spuna unde lucreaza daca e intrebat despre asta.
Eu personal vreau sa ma duc sa-l denunt...dar imi este frica ca putem fi expulzati din Italia din cauza ca a lucrat 8 luni in nero.

Of, of,of...
greu de presupus ca cineva va poate expulza din Italia, in situatia data.
Cred ca puteti incerca sa faceti un pic de presiune asupra respectivului: "ori ma pui in regula ori ma duc la sindicat/carabinieri/GDF".
Sincer, nu as vrea sa vorbesc prostii, dar despre situatia din sud se aud tot  felul de povesti care de care mai "grozave" de la abuzuri "comune"(daca abuzurile pot fi comune) si pana la incalcari flagrante ale legii.
Chiar nu vreau sa te sperii, departe de mine gandul asta, as vrea doar sa te atentionez ca, din punctul meu de vedere, "pericolul" nu vine din faptul ca ati putea fi expulzati.

Deci solutiile eu le vad asa:
ori ii fortati mana tipului sa ii faca sotului tau contract(inclusiv denuntandu-l, daca e cazul)
ori cauta un alt loc de munca.
Ganditi-va voi care e varianta care va "convine" cel mai bine.
Legea spune ca daca perioada de sedere in Italia depaseste 3 luni de zile trebuie sa ai un motiv: munca, studiu, motive familiale, etc...dar in cazul asta sotul tau are toate circumstantele atenuante necesare pentru a demonsstra ca a ramas mai mult de 3 luni(asta in cazul -extrem de putin probabil-in care s-ar putea ajunge la o cerere de expulzare!!!)
Succes si tine-ne la curent.
Memorat
Poesia_del_mare
Vizitator
« Răspunde #7 : 10-04-2008, 00:30:46 »

Citat
...despre situatia din sud se aud tot  felul de povesti care de care mai "grozave" de la abuzuri "comune"(daca abuzurile pot fi comune) si pana la incalcari flagrante ale legii.
Chiar nu vreau sa te sperii, departe de mine gandul asta, as vrea doar sa te atentionez ca, din punctul meu de vedere, "pericolul" nu vine din faptul ca ati putea fi expulzati.

Stiu la ce te referi,si eu m-am gandit la aceeasi chestie.Si nu mi se trage de la faptul ca am vazut prea multe filme - ci pentru ca mi-am dat seama ca in spatele aspectului lor foarte amabil pot fi extrem de periculosi si agresivi.

Nu am decat o solutie - sa il denuntam si dupa aia sa plecam de aici (intr-un loc unde n-ar putea da de noi).De plecat din Italia nici nu ma gandesc sa plec -voi face tot ce-mi sta in putinta sa nu pierd ce am castigat atat de greu.

Si iti multumesc mult pt sfaturile tale!  Smiley

Memorat
daniela_a
Jr. Member
*

« Răspunde #8 : 18-04-2008, 20:34:08 »

ciao si parerea mea e sa pleci, nu e de glumit si mana nu i-o poti forta crede-ma, mai bine vino in nord e mai scump , dar si mai usor mai mare libertate.
Memorat
Clau
Veteran

« Răspunde #9 : 19-04-2008, 13:21:21 »

pai daca aveti bani pt a cumpara casa si masina inseamna ca puteti demonstra ca aveti resurse economice suficiente pt a ramane aici si fara munca... nu mai stiu cat trebuia sa fie suma parca 5000 euro sau 5100. deci va faceti rezidenta pe baza acestui fapt
Memorat
adelaide_
Vizitator
« Răspunde #10 : 15-07-2008, 13:38:42 »

Agenþia Naþionalã pentru Ocuparea Forþei de Muncã, împreunã cu Ministerul Muncii, Familiei ºi Egalitãþii de ªanse, cu sprijinul Agenþiei Naþionale pentru strategii Guvernamentale ºi în colaborare cu ataºaþii pentru problemele de muncã ºi sociale din cadrul Ambasadei României în Italia au publicat Ghidul lucrãtorului român în Italia - Ce trebuie sã ºtiu pentru a lucra legal în Italia.

Din cuprins:

acces ºi angajare pe piaþa muncii
reglementarea relaþiilor de muncã
recunoaºterea ºi echivalarea diplomelor
securitatea socialã a lucrãtorilor români
deducerea cheltuielilor cu membrii de familie aflaþi în întreþinere
siguranþa la locul de muncã
instituþii cu competenþe în soluþionarea sesizãrilor privind dificultãþile în derularea raporturilor de muncã
modelul de plângere privind problemele legate de munca în strãinãtate întâmpinate de lucrãtorii români în Italia
Ghidul este disponibil ºi poate fi procurat atât de cãtre persoanele fizice, cât ºi de cãtre asociaþii sau parohii la toate Consulatele României din Italia, inclusiv consulatele onorifice.

Ghidul lucrãtorului român în Italia

http://www.comune.torino.it/ro/munca/ghidul-lucrtorului-romn-n.shtml

E o editie succesiva a "ce trebuie sa stim pentru a lucra legal in Italia", deci imbunatatita si completata.
Memorat
Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #11 : 14-10-2008, 23:14:17 »

aiurea.... permisul ala de soggiorno se trage la xerox, se face pe calculator cu photoshop? pen'ca nu mai exista.

vorbesti... aiurea?!
Memorat

pippus
Admin
Veteran

« Răspunde #12 : 14-10-2008, 23:34:52 »

mda,era asa tampit mesajul doamnei ca i l-am sters.

forumul e inepuizabil, nu fac nume dar pare epidemie. sint cateva care ele vorbesc , ele se inteleg. e ca o piesa de kafka sau eugen ionesco, cum sugera cineva...

p.
Memorat
Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #13 : 14-10-2008, 23:38:56 »

mai ceva ca radio santul...
Memorat

Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #14 : 15-10-2008, 00:08:12 »

ma gindesc ca ar fi misto o news in home care sa sune cam asa:

Nu e adevarat ca:
1. se mai cere pds
2. ca se dau 20000 de euro ca sa te intorci
3. ca-ti plateste guvernu drumu ca sa te duci sa votezi...
de completat cind si cind cu stirile dementiale imprastiate mai ceva ca tojanii
Memorat

Pagini: [1] 2   In sus
Imprimă
Schimbă forumul: