Aceasta este arhiva 2006-2011. Click aici ptr a intra in noul forum romania-italia.info

Questo e' l'archivio 2006-2011. Clicca qui per entrare nel nuovo forum romania-italia.info

Ce trebuie sã stim pentru a lucra legal în Italia

Bine ai venit, Vizitator. Trebuie să te autentifici sau să îţi creezi un cont.

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.

Căutare detaliată

126739 Mesaje în 8506 Subiecte- de către 5003 Utilizatori - Ultimul cont creat: giovyna
Pagini: 1 [2]   In jos
Imprimă
Autor Subiect: Ce trebuie sã stim pentru a lucra legal în Italia  (Citit de 9444 ori)
markus33
Full Member
**

« Răspunde #15 : 15-10-2008, 18:33:33 »

nu e de ras, eu am fost acum 2 luni ca sa imi schimb domiciliul la comune si mi-au cerut insistent permisul de soggiorno. nu prea stiu nici ei saracii... Smiley in final m-am lipsit, am ramas cu domiciliul in alt oras.
Memorat
onutzah
Newbie

« Răspunde #16 : 24-03-2010, 18:05:56 »

pay vad ca nu a mai postat recent nimeni pe aici... sper ca totusi cineva va citi

ma intrebam daca as putea sa incep sa lucrez ca si liber profesionist ...sunt arh si lucrez intr'un studio de cand am ajuns in italia(acum cativa ani). problema este ca pe aici nu mai prea avem de lucru...si contractul meu de colaborare a expirat acum cateva luni....
dupa cate observ nu sunt prea multi angajatori care lucreaza cu contracte, ci mai toti vor PIVA. Stiu ca nu este o treaba prea complicata sa imi deschid una , dar ma intreb ce costuri as avea??
deocamdata caut de lucru si cred ca o sa imi mai ia o vreme Sad
pe de alta parte am o firma si in tara - de cand am deschis'o nu am lucrat pe ea insa ea exista,acasa la ai mei odata la tot luni tot mai apare cate o scrisorica de la finante....am suspendat activitatea anul trecut odata cu impozitul forfetar obligatoriu, dar nu cred ca e o  problema sa o activez.
intrebarea mea este : imi convine sa lucrez pe firma din Ro si sa incep sa eliberez facturi aici ? (ar fi de mentionat ca mi'am schimbat rezidenta si o am aici) sauuuu e mai usor sa imi deschid PIVA??
Memorat
Sharky
Newbie

« Răspunde #17 : 05-11-2010, 16:40:26 »

pai daca aveti bani pt a cumpara casa si masina inseamna ca puteti demonstra ca aveti resurse economice suficiente pt a ramane aici si fara munca... nu mai stiu cat trebuia sa fie suma parca 5000 euro sau 5100. deci va faceti rezidenta pe baza acestui fapt

Care e procedura de solicitare a rezidentei?
Memorat
IULIdeea
Newbie

« Răspunde #18 : 19-11-2010, 17:02:32 »

Buna seara!Stie cumva cineva daca se poate face contract de munca in domeniul artizanal?ca stiu ca nu in toate domeniile se pot face acte.

Memorat
Narcisa
Newbie

« Răspunde #19 : 15-01-2011, 15:21:14 »

Am gasit o Agentie din Italia -Toscana ce ofera contracte de munca romanilor ,nu ar fi nimic dubios daca
nu ar cere la semnarea contractului sogiorno suma de 55 euro.Cum nu cunosc procedurile si legislatia italiana,m-am gandit sa va intreb si sa va cer parerea.
Va multumesc anticipat.
Memorat
ra.sanda
Jr. Member
*

« Răspunde #20 : 16-01-2011, 19:00:58 »

cum se chiama agentia?ca sant si eu interesata de un loc de munca in toscana
Memorat
cristinadam
Newbie

« Răspunde #21 : 19-07-2011, 12:51:09 »

Buna ziua. Sunt aici pentru a primi cateva sfaturi de la voi, cei care sunteti in italia si stiti mai bine care este situatia cu locurile de munca. Am 22 de ani, in Romania sunt profesoara  de franceza de un an, imi place foarte mult ce fac, dar problema e salariul.  As vrea sa stiu daca e bine sa renunt la acest loc de munca si sa vin in Italia pentru a munci, nu stiu exact ce anume, orice, doar pentru a avea un salariu mai mare, deci conditii mai bune de trai? Pot munci acolo cu carte de munca? Mentionez ca sora mea locuieste in Roma, deci pentru inceput, pana gasesc ceva as avea unde sa stau, si italiana o inteleg foarte bine dar nu vorbesc excelent, trebuie sa mai invat.
Deci ce e mai bine, sa raman in Romania si sa fac ceea ce-mi place, sau sa vin in Italia si sa traiesc mai bine, facand munca de jos, sa zic asa. Sper ca nu ofensez pe nimeni.
Va multumesc si as aprecia foarte mult cateva sfaturi.
Memorat
darius05
Sr. Member

« Răspunde #22 : 19-07-2011, 15:38:36 »

Depinde ce iti doresti sa faci si ce intelegi prin munca de jos.Din punctul meu de vedere nu este o umilinta atunci cand muncesti.Am lucrat 13 ani ca si asistent medical,ajunsesem cu ture ,sporuri si altele la un salariu de 300 euro pe luna.Anul trecut ajunsesem sa iau doar jumatate din acestia.Din luna septembrie a anului trecut am decis impreuna cu sotul meu sa ne luam copii si sa emigram.Acum pentru ca inca nu sunt in regula cu actele pentru recunoasterea diplomei de asistent,fac munca de jos si castig de doua ori cat castigam in Romania(nu este foarte mult,dar suficient sa te poti descurca mult mai bine ca acasa).Nu am venit aici sa ne imbogatim ,nu acesta este scopul nostru(aveam tot ce ne trebuie si acasa).Ma refer la faptul ca aveam un apartament ,un teren pentru construirea altei case,doar ca nu ne mai descurcam foarte bine cu banii.Am avut curajul sa plecam ,pentru ca aici era sora mea si stiam ca pentru moment vom avea o casa,vom avea unde sta.Acum ne-am inchiriat propriul apartament si suntem bine.Copii s-au integrat,noi avem de lucru si suntem ok.Nu stiu daca este un sfat dar numai din experienta altora poti trage niste concluzii.Multa bafta! Smiley
Memorat
pippus
Admin
Veteran

« Răspunde #23 : 19-07-2011, 17:43:58 »

daca esti deja profa de franceza la varsta aia inseamna ca ai terminat filologia ?!
oricum, incearca sa-ti echivalezi studiile
incearca sa vezi cum iti poti continua studiile, eventual un master ceva la roma, mai degraba decat sa te gandesti la munca necalificata
esti prea tanara ca sa ai aspiratii asa minore, serios
si dup-aia te orientezi, intre timp inveti limba, iti faci acte samd

munca la negru inseamna :
- taxe neplatite deci asig medicala/pensie zero.
- esti la cheremul oricarui neavenit care te poate plati sau nu, dupa cum are chef. si faci munca cea mai nasoala cu putintza
- esti si f tanara ca sa faci pe badante deci mai degraba te alearga tot felu de libidinosi, cunoscand viciul astora de aici.
- daca incepi cu o munca nasoala e f greu sa schimbi mai tarziu sau sa-ti dregi golurile din cv
- Roma si italia in general e arhiplina de ofertanti ptr munca de jos, mai nou se face curat si cu numai ...3 euri la ora sau badante full time cu 400 euri/luna (fulltime inseamna 7 zile/7, zi si noapte ). deci fa doua calcule. nu cred ca aspiri doar la atat de putin de la viatza

esti tanara si ai tot timpul, calculeaza bine ce vrei sa faci  Wink

p.

Buna ziua. Sunt aici pentru a primi cateva sfaturi de la voi, cei care sunteti in italia si stiti mai bine care este situatia cu locurile de munca. Am 22 de ani, in Romania sunt profesoara  de franceza de un an, imi place foarte mult ce fac, dar problema e salariul.  As vrea sa stiu daca e bine sa renunt la acest loc de munca si sa vin in Italia pentru a munci, nu stiu exact ce anume, orice, doar pentru a avea un salariu mai mare, deci conditii mai bune de trai? Pot munci acolo cu carte de munca? Mentionez ca sora mea locuieste in Roma, deci pentru inceput, pana gasesc ceva as avea unde sa stau, si italiana o inteleg foarte bine dar nu vorbesc excelent, trebuie sa mai invat.
Deci ce e mai bine, sa raman in Romania si sa fac ceea ce-mi place, sau sa vin in Italia si sa traiesc mai bine, facand munca de jos, sa zic asa. Sper ca nu ofensez pe nimeni.
Va multumesc si as aprecia foarte mult cateva sfaturi.
Memorat
cristinadam
Newbie

« Răspunde #24 : 21-07-2011, 06:50:26 »

Va multumesc pentru raspunsuri, o sa ma gandesc mai bine.
Memorat
StafidutZ
Newbie

« Răspunde #25 : 11-08-2011, 17:05:17 »

Am citit mai multe posturi si o sa fac un scurt comentariu....

Nu trebuie sa fii angajat ca sa-ti faci rezidenta, de ce ai nevoie :

1.O persoana care te tine la el in casa ( de preferat italian ) nu conteaza daca sta in chirie sau e casa lui
2.Asigurare medicala pe 1 an de zile cu toate riscurile incluse ( asigurare facuta in italia, costul este de 651 euro)
3.Certificatul de nastere tradus , legalizat si apostilat
4. Pasaportul
5. Un cont cu 4000 euro ( sau contul unei persoane care are in cont 4.000 si care completeaza un formulat ca te ia in "carico"

Cat despre "permesso di soggiorno" nu avem nevoie ca suntem in UE, dar avem nevoie de "attestato di soggiorno". Cat despre FABULOASA nulla osta, ohh, mi-ar lua mult sa va povestesc, dar hai sa va fac o scurta prezentare Smiley

Eu sunt in Novara, am fost la toate agentiile sa ma inscriu, nimeni nu mi-a cerut-o. Un prieten m-a recomandat unde lucreaza el, cand am fost acolo sa ma angajez, patronul mi-a zis sa ma duc la o agentie de munca din Concorezzo.Toate bune si frumoase, m-am dus acolo am intrebat de ce acte am nevoie, a doua zi le-am dus, l-am sunat pe patron i-am zis ca m-am inscris, ma chemat la munca, am muncit doar o zi, ca seara a sunat la firma sa faca contractul si cei de acolo au zis ca nu`s inscris.M-am dus din nou la ei, le-am zis ca am adus toate actele. Ei mi-au spus ca nu am cum sa muncesc fara nulla osta,mi-au spus sa astept sa faca cerere.
Am asteptat o luna sa ma sune, am vazut ca nu o fac i-am sunat eu. Cand le-am zis de nulla osta mi-au zis ca nu am nevoie, am tras o fuga pana acolo sa stau de vb face2face ( vreo 70 km ) cand am ajuns acolo alta persoana de la aceea agentie imi spune ca am nevoie de nulla osta dar nu ei trebuie sa faca cerere ci eu....

Intr-un final am intrat in posesia ei de la primaria unde am rezidenta, dar si cei de acolo au zis ca normal nu ar trebuii sa mi-o ceara ca nu este obligatorie.

PS : Sunt inscris la foarte multe agentii si nu am primit nici-un telefon (locul de munca unde trebuia sa muncesc l-am perdut din cauza acelei agentii ca nu mi-a zis de la inceput ce trebuie sa fac )
Memorat

seb
Jr. Member
*

« Răspunde #26 : 28-08-2011, 13:21:55 »

O completare...

Conform Legii, pentru cererea de rezidenta in cazul in care nu ai inca un post de munca ai nevoie de un extras de cont cu ~5100Euro, in cazul in care esti o singura persoana sau daca esti o familie suma se calculeaza dupa un algoritm de genul 5100Euro pentru capul familiei + cate 2500Euro de fiecare membru al familiei.
 Eu spre exemplu pentru o familie de 4 membri (2 adulti+2 copii) a trebuit sa arat ca pot sustine familia un an cu un cont de ~13000Euro .
 De asemenea, este necesar suplimentar de ce ai precizat si certificat de casatorie in original + traducere in italiana. NU imi amintesc sa il fi vrut apostilat.
 Apoi, bineinteles 3 fotografii tip carte de identitate de alor care le poti face la orice automat cu ~4 EURO.
 Si o taxa simbolica de 5euro.

E basta!
Memorat
Pagini: 1 [2]   In sus
Imprimă
Schimbă forumul: