1. Pentru ruta Italia-Focsani recomand cu caldura Italia-Slovenia-Ungaria- Nadlac- Sibiu -Brasov- Onesti - Adjud- Focsani.
Eu am mers anul trecut pe aceasta ruta si drumul e Ok (pentru Romania), si pe alocuri te mai bucuri si de doua benzi. Pentru varianta Bors- Cluj - Autostrada A3 de 40 km amarati intre nicaieri si nicaieri (Gilau - Turda) - Giorghieni - Lacul Rosu - Piatra Neamt- Bacau- Focsani nu o recomand nici la dusmani. Drumul pana in Bacau este numai de o banda, iar prin Harghita / Giorgieni mi-am blestemat zilele de mai aleg vreodata in viata mea acel drum.
Slovenia as putea sa spun ca mi-a placut mai mult ca Austria, care mai tot timpul sunt in lucru pe diferite sectoare de drum.
2. Despre solutia navigatoarelor (PNA sau PDA)
Recomand cu caldura softul Igo. Programul este de departe cel mai "aggiornabile"

, ca sa-l citez pe monsiur de mai sus, adica poti sa iei harti noi (aduse la zi) pentru TOnTi, de pe net, daca stii unde sa cauti.
La POI (puncte de interes) sta bine cam la toate tarile, inclusiv Romania.
Pentru cei care li se pare complicat, meniul se poate configura si pe varianta simpla. In plus este o variata de Igo Amigo din prima configurat simplist, sa nu iti prinzi urechile daca esti mai atehnic. Eu din experienta, dupa ce am realizat instalarea pe zeci de modele de PNA -uri la oameni fara prea mari inclinatii tehnice am vazut ca dupa acomodarea cu softul li s a parut un program intuitiv.
Nu acelasi lucru as putea sa il spun despre Garmin, care e pe platforma linux si il mai spargi de perete, ca la soft e mai greu. De obicei poti face upgrade doar o data, in termen de 1 an de la cumparare, iar dupa aia e destul de dificil, nu imposibil, de schimbat softul cu harti mai actualizate.
In plus , ca o parere personala Garmin ul e stabil dar ca interfata este sub Igo. Iar lipsa update urilor facile m-a determinat sa nu recomand la nimeni Garmin.
In Europa de Vest TOM TOM da ora exacta, dar care nu sta bine la harti pe Romania, de aceea am recomandat ca solutie de compromis, programul Igo.
I rest my case.