Solutia spetei este urmatoarea:
1. Nu va duceti la Consulat, pierdeti timpul...De la consulat mi s-a spus sa ma duc la prima "Stazione Carabinieri" si sa declar pasaportul pierdut, intrucat am buletinul Romanesc iar Consulatul elibereaza doar foi consulare...asta numai in cazul in care ti-ai pierdut toate doc si nu ai cum sa te intorci acasa.
2. "Stazione Carabinieri", dureaza 2 min, se uita la buletin, te intreaba unde locuiesti, rezidenta(daca o ai in Italia) apoi iti da o foaie(evident stampilata,semnata) cu toate datele tale buletin seria..bla,bla...a declarat ca si-a pierdut pasaportul in Italia.
3. "Studio Legale", cu Foaia A4 fugi repede la un avocat sau notar sa-ti traduca si legalizeze + apostila de la Haga,... asta ptr a nu risca purgatoriul in Romania( evident eu am tradus aici in italia ptr ca sunt in criza de timp). Surse oficiale din Romania mi-au spus ca treb doar traducerea, eu am pus si apostila de la Haga ca sa fiu sigur.
4. "Concluzie",
aveti grija de documentele vs Toata distractzia asta ma costa 850 eur(bilet de avion + taxele ptr pasaport+ apostilarea doc)+ cine stie cat mai cheltui acasa ca nu ma duc de 3 ani si un pic

+ FOARTE mult stres ptr ca risc sa pierd un loc de munca daca nu reusesc sa-mi fac pasaportul in 3 zile la urgenta.
La buna auzire!!!