Aceasta este arhiva 2006-2011. Click aici ptr a intra in noul forum romania-italia.info

Questo e' l'archivio 2006-2011. Clicca qui per entrare nel nuovo forum romania-italia.info

Cardul european de asigurari sociale de sanatate

Bine ai venit, Vizitator. Trebuie să te autentifici sau să îţi creezi un cont.

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.

Căutare detaliată

126739 Mesaje în 8506 Subiecte- de către 5003 Utilizatori - Ultimul cont creat: giovyna
Pagini: 1 2 3 [4] 5   In jos
Imprimă
Autor Subiect: Cardul european de asigurari sociale de sanatate  (Citit de 10202 ori)
simona_02
Vizitator
« Răspunde #45 : 20-07-2008, 10:19:20 »

asistenþa medicalã în caz de urgenþã este gratuitã pentru cetãþenii UE. ceilalþi trebuie sã aibã acele asigurãri medicale pe durata sejurului, cum ne fãceam ºi noi înainte.
Memorat
stela
Sr. Member

« Răspunde #46 : 20-07-2008, 10:45:13 »

asistenþa medicalã în caz de urgenþã este gratuitã pentru cetãþenii UE. ceilalþi trebuie sã aibã acele asigurãri medicale pe durata sejurului, cum ne fãceam ºi noi înainte.

In Italia asistenta de urgenta e gratuita pentru toti, comunitari sau nu, rezidenti sau clandestini. Pot sa te asigur, vorbesc de urgenta.
Am asistat citiva romani accidentati si crede-ma pina nu au fost "reparati" bine nu le-au dat drumul din spitale, operatii complicate inclusiv. Pina si fizioterapie de recuperare. O femeie accidentata in drumul spre Spania si abandonata de soferul microbuzului (roman) intr-un hal ingrozitor, dupa patru operatii grele a fost si retrimisa la Bucuresti cu avionul Crucii Rosii si medic la bord. La Floreasca la urgenta au intrebat: Cit v-au costat Doamna toate operatiile astea? nu le venea sa creada ca femeia nu platise nimic si ca fusese foarte bine ingrijita si operata. Pina si operatia de chirurgie plastica i-au facut-o caci nu mai avea carne pe miini si brate. Si nu eram inca in UE.
Altul, accident de masina, patru luni de spital, reanimare, operatie la cap, reabilitare psihomotorie.
Asta e in Italia nu stiu cum e in alte parti.
VORBIM DE URGENTE!!!

« Ultima modificare: 20-07-2008, 10:47:18 de către stela » Memorat
silviana
Jr. Member
*

« Răspunde #47 : 20-07-2008, 10:48:32 »

Stela, este corecta informatia ta 100%.
Memorat
stela
Sr. Member

« Răspunde #48 : 20-07-2008, 11:14:57 »

Altul, accident de masina, patru luni de spital, reanimare, operatie la cap, reabilitare psihomotorie.
Asta e in Italia nu stiu cum e in alte parti.
VORBIM DE URGENTE!!!

Pe asta cu accidentul l-am ajutat eu la sedintele de logopedie in spital, in sensul ca impreuna cu logopeda formulam in romaneste exercitiile.
Cine stie pe unde o mai fi acum? Stiu ca incepuse sa recupereze bine. Oricum pina nu a mers singur si a vorbit cit de cit, n-a iesit din spital.
Asta nu inseamna ca unu poate veni aici cu o boala cronica, stiu si eu, o insuficienta renala de exemplu si se intereneaza gratis in spitale. Dar, daca are insuficienta renala si Doamne fereste are si un accident sau lesina pe strada si il ia salvarea, in spital i se face tratament de insuficienta renala. Nu-i parasit ca n-are asigurare.
Din punctul asta de vedere Italia are un sistem sanitar foarte uman. Sigur ca nu functioneaza totdeauna perfect, ca sunt liste de asteptare pentru ecografii sau RMN, sau investigatii mai complicate. Oricum, noi cetateni italieni sau nu, platim un tiket la orice fel de prestatie. Pretul este cam de 36 euro pentru fiecare investigatie. Restul il asigura statul si ceea ce tu platesti pentru sistemul national de sanatate. Dar daca te gindesti ca particular o rezonata magnetica te-ar costa 300?
In ultimii ani mamografia la femei peste 55 de ani e gratuita, nici tiket.
Daca ai un venit inferior a 15.000 euro/an (nu stiu daca gresesc cifra) nu platesti medicamentele, cu conditia ca ele sa fie cele din lista prevazuta de Ministerul Sanatatii,  semnind prescriptia medicului de familie, deci asumindu-ti responsabilitatea. Aspirine, vitamine, pomate, si altele asa zise "farmaceutici da banco" se platesc. Nu se platesc medicamente pentru inima, tensiune, si alte patologii care pun in pericol viata. Oricum Fiscul controleaza.
Memorat
silviana
Jr. Member
*

« Răspunde #49 : 20-07-2008, 11:30:06 »

Stela....acum 3 ani mama mea sa operat de tiroida  la Bucuresti........sa stii ca echipa de medicii  era excelenta...insa aveau  inca defectul -spagii.....ceea ce in italia nu se intampla..ca iti ristii locul de munca....dar asta este....
Memorat
stela
Sr. Member

« Răspunde #50 : 20-07-2008, 11:40:20 »

Stela....acum 3 ani mama mea sa operat de tiroida  la Bucuresti........sa stii ca echipa de medicii  era excelenta...insa aveau  inca defectul -spagii.....ceea ce in italia nu se intampla..ca iti ristii locul de munca....dar asta este....

Eu stiu ca sunt echipe de medici foarte buni in tara....
Am avut un cumnat prin spitale de tot felul la Bucuresti in ultimii doi ani. Dar cit a platit sora-mea sa nu mai vorbim. Am vrut sa intru la directorul spitalului anul trecut si a trebuit sa spaguiesc secretara ca sa am acces la el. Altfel nu era chip.
Spaga in spitale, aici nu se pune in discutie nu pentru si-ar pierde locul de munca dar pentru ca nu face parte din mentalitate si cultura...E diversa pozitia.
Memorat
simona_02
Vizitator
« Răspunde #51 : 20-07-2008, 11:45:08 »

O femeie accidentata in drumul spre Spania si abandonata de soferul microbuzului (roman) intr-un hal ingrozitor, dupa patru operatii grele a fost si retrimisa la Bucuresti cu avionul Crucii Rosii si medic la bord.

femeia nu platise nimic si ca fusese foarte bine ingrijita si operata. Pina si operatia de chirurgie plastica i-au facut-o caci nu mai avea carne pe miini si brate. Si nu eram inca in UE.

Eºti convinsã cã femeia de care zici nu avea nici mãcar asigurarea medicalã?

Pentru cã înainte sã intrãm în UE nu-þi dãdeau voie sã ieºi din þarã fãrã sã ai asigurare medicalã.
De fapt, ca sã poþi ieºi din þarã trebuia sã ai, pe lângã paºaport: bilet dus-întors, dovda cã te poþi întreþine pe perioada sejurului (extras de cont, bani cash sau invitaþie de la cineva) ºi asigurare medicalã pe perioada sejurului. Dacã lipsea una dintre astea, nu te lãsa sã ieºi.

ªi dacã avea asigurare, înseamnã cã asistenþa medicalã n-a fost gratuitã. Cã n-a plãtit intervenþiile e una, dar îºi plãtise asigurarea.

ªi dacã nu-i aºa, înseamnã cã am luat io þeapã de câte ori am ieºti din þarã înainte de 2007 Grin

Între statele UE am impresia cã funcþioneazã alt fel de acorduri - de genul cã acordã reciproc asistenþã de urgenþã cetãþenilor din þãrile UE, fãrã sã intre în discuþii decontãri ale intervenþiilor între state. Adicã cetãþeanul UE nu trebuie sã facã dovada unei asigurãri private, în cazul unei urgenþe.
« Ultima modificare: 20-07-2008, 11:46:41 de către simona_02 » Memorat
stela
Sr. Member

« Răspunde #52 : 20-07-2008, 12:10:07 »

Eºti convinsã cã femeia de care zici nu avea nici mãcar asigurarea medicalã?

Femeia aia nu avea nici o asigurare pot sa pun mina in foc pentru acest caz. Pleca spre Spania cu un dobitoc care lua oameni in microbuzul lui la 100 euro de caciula, care nici nu era asigurat si nici abilitat pentru transport uman, a lasat-o pe autostrada sub microbuz, i-au furat si bagajele si documentele...A fost un caz ingrozitor cam acum sase ani,sincer nu mai stiu exact cind poate doar cinci. Au venit a doua zi sa recupereze microbuzul, cu Automobil Clubul si politia dar ea fusese deja internata. Apoi a disparut.
Sotul a aflat de accident de la prietenii din Spania care n-o vazusera ajungind si disperat a plecat de unul singur spre Italia tot cu o masina de ocazie. Soferul care-i promisese ca il va lasa la Genova, i-a facut si el figura lui.In zori, dupa atita drum, deja in Italia, la un autogrill omul s-a dus sa se spele si sa faca pipi, iesind nu a mai gasit masina. Il lasase la 50 de kilometri de Genova pe autostrada. Niste bestii.
A dormit prin parcuri, pina cind a intilnit dupa vreo doua saptamini primul roman si din vorba in vorba s-a aflat cazul printre romanii care am vrut sa-l ajutam.
Adica, mai intii ajutorul medical si apoi, daca asigurarea exista, cu atit mai bine, cred ca spitalul o foloseste, dar daca nu exista, ce sa faca spitalul, sa lase omul sa moara?
Am gasit persoane, incepind cu medicii, cu asistenta sociala, deosebit de gentili si umani. Pina la urma si sotului i s-a gasit o solutie de cazare fara sa plateasca.  Si in avionul Crucii Rosii a fost luat si el.
« Ultima modificare: 20-07-2008, 12:23:05 de către stela » Memorat
stela
Sr. Member

« Răspunde #53 : 20-07-2008, 12:34:04 »

Si gindindu-ma mai bine, in Italia nu sunt doar romanii ca straini, mai sunt si magrebinii, asiatici, toti cei care sosesc ilegal pe teritoriul Italiei pe mare...Toti extracomunitari. Urgenta e asigurata si celor care nu au acte sau nu vor sa le prezinte de teama ilegalitatii. Spitalul te trateaza si anonim in aceste cazuri.
Memorat
stela
Sr. Member

« Răspunde #54 : 20-07-2008, 14:55:38 »

Am gasit un articol de ziar...din 2007.
Unii protesteaza dar legea e asta.

Cure gratis ai clandestini, la Lega insorge
L’accusa: «Si fingono poveri e si scambiano le tessere Andremo all’Azienda sanitaria e lo faremo anche noi»
di Stefano Polzot
«Ci presenteremo agli sportelli dell'Azienda sanitaria, dichiareremo di essere clandestini, in modo da avere le prestazioni sanitarie gratis e subito». La nuova campagna della Lega nord riguarda il tesserino che consente agli immigrati irregolari, anche in provincia, di poter avere accesso alle cure urgenti ed essenziali. Secondo il Carroccio, le norme statali in realtà consentono di poter avere accesso a tutti i servizi, creando un discrimine nei confronti degli italiani e degli extracomunitari con permesso di soggiorno. Lo scorso anno sono stati 645 i contatti registrati dall'Ass 6. La legge. Prevede che agli immigrati clandestini che hanno necessità di cure venga rilasciato il tesserino per gli "stranieri temporaneamente presenti". Possono in questo modo godere di cure urgenti ed essenziali per malattia e infortunio, visite mediche di carattere generale, prestazioni relative alla gravidanza, vaccinazioni, profilassi delle malattie infettive e servizi legati alla tossicodipendenza, alla salute mentale e alla tutela del minore. Le prestazioni sono gratuite in quanto con autocertificazione l'immigrato irregolare, che dichiara la propria identità anche senza un documento, attesta di essere indigente. La protesta. La Lega nord, che ieri ha promosso una conferenza stampa alla presenza del segretario provinciale, Enzo Bortolotti, e di Edouard Ballaman e Danilo Narduzzi, contesta l'estensione delle prestazioni. «Non c'è dubbio che l'assistenza va data al pronto soccorso per situazioni urgenti – sostiene quest'ultimo – ma una circolare ministeriale allarga la casistica alle prestazioni sanitarie, diagnostiche e terapeutiche, relative a patologie non pericolose nell'immediato e nel breve termine, ma che nel tempo potrebbero determinare maggiore danno alla salute o rischi per la vita. Praticamente tutto, con il paradosso che gli italiani e gli immigrati regolari devono mettersi in coda e pagare il ticket se non le prestazioni per intero e i clandestini nulla, anzi hanno
una via preferenziale. In più hanno il diritto all'anominato, adducendo le norme sulla privacy, col paradosso che un settore pubblico, quale quello sanitario, "copre" i clandestini che altrimenti andrebbero denunciati, senza contare gli abusi ovvero le tessere che si passano l'uno con l'altro, tanto il controllo è difficile. Se è ben vero che questa norma è contenuta nella legge Bossi-Fini, è altrettanto opportuno dire che è stata confermata per le insistenze di alcuni alleati. Per questo motivo – conclude – abbiamo intenzione di organizzare una manifestazione che consisterà nel recarci agli sportelli dell'Azienda sanitaria, dichiararci clandestini, in questo modo fruendo di tutte le prestazioni sanitarie gratis». I numeri. L'Azienda sanitaria ha un proprio servizio dedicato agli immigrati. Uno sportello al quale, nel 2006, si sono registrati mille 353 contatti, che hanno riguardato sia immigrati regolari che clandestini. Solo per quanto riguarda gli irregolari, gli accessi sono stati di 475 adulti e 170 minori, mentre nel periodo tra ottobre e dicembre 116 donne senza permesso di soggiorno hanno partecipato al progetto Spazio aperto, finalizzato alla maternità responsabile e alla prevenzione degli aborti. Dal punto di vista delle prestazioni dirette, sempre nel corso dello scorso anno, a extracomunitari clandestini sono state fornite 225 ricette (su 2 milioni 390 mila 20 "staccate" nel corso dell'intero anno nel territorio dell'Ass 6), pari a 887 confezioni di medicinali erogate (il costo è stato di 5 mila 932 euro), ed effettuati 82 ricoveri (sui 51 mila complessivi agli ospedali di Pordenone, San Vito e Spilimbergo, al Cro di Aviano e al Policlinico San Giorgio), .
(19 luglio 2007)

Memorat
july64
Vizitator
« Răspunde #55 : 22-07-2008, 16:00:43 »

as, vrea sa va intreb, daca a fost cineva in situatia, sa aiba nevoie de asistenta , in italia, si sa se foloseasca de asigurare sau de card.Va asigur ca nu  asa usor,nimic nu se da gratis, si cind ai nevoie, intra in toate dedesupturile, si de ani in urma, si asigurarea scotoceste tot, ca pina la urma sa nu plateasca.Ce a fost inainte de a intra romania in UE, era reglemrntat de drepturile omului, acum totul e altfel, va spun pt ca am trecut prin o situatie de acest gen, si va asigur ca nu e asa cum se vorbeste.Asigurarea era valabila, numai pt urgente, astea fiind, ca aproape esti mort, accidente ,astea sunt, in rest nu e nimic.Chiar credeti ca cu o asigurare , pe care o platesti 100 euro, sa zicem,dar nimeni nu a platit asa ceva, pe o asigurare, agentiile de asigurare va platii mii de euro....eu as da un sfat,innainte de a face ceva sa se gindeasca bine.....
  nu e asa cum ni se pare, sau cum vrem noi safie, totul depinde de romania cit are de gind sa plateasca un intervent, si nu cred ca e dispusa sa plateasca mii de euro pe un intervent, ca aici nu se calculeaza, zilee de internare, dar ce ai facut?Huh?
   innainte de a intra romania, in europa, intradevar totul era altfel....

Memorat
stela
Sr. Member

« Răspunde #56 : 23-07-2008, 06:42:02 »

as, vrea sa va intreb, daca a fost cineva in situatia, sa aiba nevoie de asistenta , in italia, si sa se foloseasca de asigurare sau de card.Va asigur ca nu  asa usor,nimic nu se da gratis, si cind ai nevoie, intra in toate dedesupturile, si de ani in urma, si asigurarea scotoceste tot, ca pina la urma sa nu plateasca.Ce a fost inainte de a intra romania in UE, era reglemrntat de drepturile omului, acum totul e altfel, va spun pt ca am trecut prin o situatie de acest gen, si va asigur ca nu e asa cum se vorbeste.Asigurarea era valabila, numai pt urgente, astea fiind, ca aproape esti mort, accidente ,astea sunt, in rest nu e nimic.Chiar credeti ca cu o asigurare , pe care o platesti 100 euro, sa zicem,dar nimeni nu a platit asa ceva, pe o asigurare, agentiile de asigurare va platii mii de euro....eu as da un sfat,innainte de a face ceva sa se gindeasca bine.....
  nu e asa cum ni se pare, sau cum vrem noi safie, totul depinde de romania cit are de gind sa plateasca un intervent, si nu cred ca e dispusa sa plateasca mii de euro pe un intervent, ca aici nu se calculeaza, zilee de internare, dar ce ai facut?Huh?

"Intervent" si eu dar, incredibil, nu-mi vin alte cuvinte decit niste semne de exclamatie:
!!!!!!!!!!!!!!?Huh?Huh?Huh?Huh?!!!!!!!!!!!!?Huh???
 Shocked Shocked Shocked Shocked
Memorat
july64
Vizitator
« Răspunde #57 : 28-07-2008, 09:59:14 »

draga stela, vad ca ai umplut pagini intregi de experientele tale, de asistenta gratuita in italia, dar in acelasi timp, te contrazici singura,daca aveai ceva de spus nou ,pt ca aici au cerut sfaturi ,cum e cu cardul european, era bine sa spui,nu sa arunci semne de exclamatie.... ai spus ca cunosti multe cazuri, dar vad ca nu cunosti si semnificatia de CODICE ROSU, imi pare rau ca te contrazic, dar un lesin pe strada, nu intotdeauna intra in codice rosu, si atunci ai aruncat pagini intregi cu impresiile tale, dar pina la urma fara nici o concluzie...... aici o internare nu se calculeaza pe cite zile ai stat in spital, dar ce ti-a facut, daca e o boala,fiecare are codul ei cu tariful specific.
      innainte de 2007,se putea intra in spitale cu carnetul provizoriu, erau toate drepturile care erau asigurate di ONU, dar si ca un clandestin normal, drepturi care le au albanezii, marochinii, magredini...etc, toti care au statut de emigrant, noi acest drept l-am pierdut

Memorat
silviana
Jr. Member
*

« Răspunde #58 : 29-07-2008, 22:19:28 »

ufa....unde dai si unde crapa!!!!!....ce au codurile cu cardul european?Huh???........
Memorat
Felicia
Sr. Member

« Răspunde #59 : 30-07-2008, 12:40:26 »

in sfarsit e cineva cu capul pe umeri si cu piciorele pe pamant !

Cu cardul sau cum ii spune romanesc nu te baga nimeni in seama daca nu esti pe moarte. Te refuza - poate in mod politicos - dar te refuza la modul absolut sau... platesti pana la ultimul centezim iar de asigurari  trebuie vazut cat costa , la ce societate e facuta in sensul de sustinere financiara dar oricum , regula de aur a asigurarilor din toata lumea este de a gasi o hiba pentru a nu plati sume mari.
Memorat

Il male, al contrario del bene, ha il duplice privilegio di essere affascinante e contagioso.
Pagini: 1 2 3 [4] 5   In sus
Imprimă
Schimbă forumul: