Aceasta este arhiva 2006-2011. Click aici ptr a intra in noul forum romania-italia.info

Questo e' l'archivio 2006-2011. Clicca qui per entrare nel nuovo forum romania-italia.info

Cardul european de asigurari sociale de sanatate

Bine ai venit, Vizitator. Trebuie să te autentifici sau să îţi creezi un cont.

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.

Căutare detaliată

126739 Mesaje în 8506 Subiecte- de către 5003 Utilizatori - Ultimul cont creat: giovyna
Pagini: 1 ... 3 4 [5]   In jos
Imprimă
Autor Subiect: Cardul european de asigurari sociale de sanatate  (Citit de 10203 ori)
Felicia
Sr. Member

« Răspunde #60 : 30-07-2008, 13:06:21 »

in sfarsit e cineva cu capul pe umeri si cu piciorele pe pamant !

Da, e un exemplu de urmat. Fetele, luati aminte acilea, okei? Ca na, noi umblam cu ehm in batz si cu capul pe pamant si picioarele pe umeri, ca sa zic asa.

Grin Grin Grin Grin

cata intelepciune Huh?  Unde o porti?  Wink
Memorat

Il male, al contrario del bene, ha il duplice privilegio di essere affascinante e contagioso.
simona_02
Vizitator
« Răspunde #61 : 30-07-2008, 13:09:06 »

în bãþ, doar a zis mai sus.
Memorat
adelaide_
Vizitator
« Răspunde #62 : 30-07-2008, 13:38:49 »

Cu cardul sau cum ii spune romanesc nu te baga nimeni in seama daca nu esti pe moarte. Te refuza - poate in mod politicos - dar te refuza la modul absolut sau... platesti pana la ultimul centezim iar de asigurari  trebuie vazut cat costa , la ce societate e facuta in sensul de sustinere financiara dar oricum , regula de aur a asigurarilor din toata lumea este de a gasi o hiba pentru a nu plati sume mari.

Ceea ce e "interesant" si se regaseste mereu in mesajele tale, Felicia e faptul ca generalizezi: orice si in orice situatie.
Permite-mi sa te contrazic: nu este nici pe departe asa cum sustii.
Cu TEAM-ul asta(in Ro parca ii zice Legitimatia Europeana de Asigurare Medicala) ai dreptul la "cure sanitarie necessarie" nello Stato di temporaneo soggiorno.
L'assicurato ricevera' le prestazioni sanitarie della stessa qualita' e nella stessa quantita' che il Paese in cui si trova l'assicurato eroga ai propri assistiti e non le prestazioni alle quali avrebbe diritto nel proprio paese.
Inoltre l'assistito sara' soggetto ai tickets dello Stato in cui si trova.
Il certificato puo' essere utilizzato anche dai dializzati che si rechino all'estero per temporaneo soggiorno.

Sigur, daca tu ai posibilitatea sa te tratezi la tine in tara, dar preferi sa vii in Italia, probabil ca CNAS-ul(parca asa se numeste)iti vor cere mai devreme sau mai tarziu ceva bani(diferenta de valoare intre prestatiile din cele 2 tari), dar in nici un caz medicii de aici nu vor refuza sa te trateze(nu refuza ei de obicei, daramite daca ai TEAM-ul).

Ai aici un pic de material pe tema asta:

http://www.comune.torino.it/ro/sociosanitar/asistena-sanitar.shtml
http://www.ministerosalute.it/imgs/C_17_normativa_1521_allegato.pdf
http://www.sanita.regione.lombardia.it/e111/index.asp
http://www.ministerosalute.it/imgs/C_17_normativa_1514_allegato.pdf
http://www.ministerosalute.it/assistenzaSanitaria/paginaInternaMenuAssistenzaSanitaria.jsp?id=903&menu=stranieri

Un caz concret pe care il cunosc personal(nu din auzite): socrul unei prietene a venit aici si i s-au facut toate analizele(din pacate diagnosticul era cancer), i-au dat medicamente pentru urmatoarele 6 luni si prietena mea spunea ca a fost impresionata de disponibilitatea si amabilitatea medicilor si a asistentelor.
Omul avea card-ul ala.

In incheiere, imi permit sa repet rugamintea de a presta un pic mai multa atentie la raspunsurile noastre in rubricile de legislatie, sanatate, etc...e ok sa descriem o experienta personala, dar de aici pana la a o face sa devina regula...e cale lunga.Multumesc.

« Ultima modificare: 30-07-2008, 13:49:13 de către adelaide_ » Memorat
simona_02
Vizitator
« Răspunde #63 : 30-07-2008, 13:46:45 »

spuneam pe undeva, da' fãrã succes la public, cã respectivul card european de asigurãri de sãnãtate, indiferent în ce þarã UE a fost el emis, îþi dã drept la asistenþã de urgenþã ºi alte intervenþii medicale care, aºa cum zici, apar ºi se dovedesc necesare în timpul sejurului într-o þarã UE.

ºi mã întreb, cã tot veni vorba ºi-ºi dã lumea cu pãrerea despre cardul românesc, cum cã n-ar avea valoare în Italia: l-a avut careva în buzunar ºi a fost refuzat de medicii/spitalele din Italia?
Memorat
adelaide_
Vizitator
« Răspunde #64 : 30-07-2008, 13:50:30 »

ºi mã întreb, cã tot veni vorba ºi-ºi dã lumea cu pãrerea despre cardul românesc, cum cã n-ar avea valoare în Italia: l-a avut careva în buzunar ºi a fost refuzat de medicii/spitalele din Italia?

si io as fi interesata sa stiu asta...
Memorat
Felicia
Sr. Member

« Răspunde #65 : 30-07-2008, 14:24:55 »

si io as fi interesata sa stiu asta...

EU experinete directe cu cardul n-am avut dar... cu asigurarea da. Desi era o asigurare "plina" adica cu toate optiunile)cu o acoperire de 60.000 € de la ASIROM - cunoscut partener al Italiei can am avut nevoie pentru faptul ca aveam o durere acuta la tendoanele de pe o parte a corpului ( peste costele din partea stanga) am pierdut o gramada de timp tot telefonand la nr indicat fara sa reusesc sa am un raspuns concret cum o pot folosi. Venisem in vacanza pentru 3 saptamani si aveam dureri asa de mari ca nu puteam sa ma ridic din pat sau sa inspir.
pana la urma tot "relatia" ca si in Romania M-a dus prietenul meu la medicul lui dorind sa-i  spuna ca-i plateste dar cum era in vacaza si ii tinea locul un tanar care fusese in romania si ave aprieteni romania  mi-a facut o reteta pentru inflamatia tendoanelor pe numele prietenului meu si s-a terminat.
In zilele urmatoare, din curiozitate am tot incercat sa intelegem cum anume se procedeaza cu asigurarea  Ni s-a spus ca sa ne ducem cu exeplarul 2 parca la medic dar ca medicul ne poate refuza (Huh?!!!)   
E adevarat ca totul se intampla inaintea de intrarea Romaniei in Europa Sa se fi schimbat radical totul ?
Memorat

Il male, al contrario del bene, ha il duplice privilegio di essere affascinante e contagioso.
adelaide_
Vizitator
« Răspunde #66 : 30-07-2008, 14:41:48 »

Io de chestiile astea cu asigurarile nu stiu mare lucru.
Cred ca inainte de a o semna (asigurarea, adica) exista un contract pe care o persoana ar trebui sa-l citeasca de la primul la ultimul articol, sa puna intrebari in caz de nedumeriri, etc(io ce-l putin asa procedez chiar si cu cele de la Telecom sau mai stiu io ce unde stiu din start ca nu pot modifica nimic...da macar stiu ce ma asteapta Grin ).
Iar in cazul in care asigurarea respectiva nu corespunde a ceea ce vrem, ori tratam cu ei sa modifice clauzele(stiu ca nu e mereu posibil), ori mergem la altii(la cati is pe piata, s-o fi gasind vreo firma de asigurari care sa poata rezolva o problema anume-daca e cazul-zic)

Cat despre card...am ramas un pic perplexa citind ca "n-ai avut experiente directe".
dar nu afirmai un pic mai sus  "Cu cardul sau cum ii spune romanesc nu te baga nimeni in seama daca nu esti pe moarte. Te refuza - poate in mod politicos - dar te refuza la modul absolut sau... platesti pana la ultimul centezim "... Huh?

De unde stii toate astea daca nu ai avut experiente directe?Din auzite?Ca daca ma apuc si io sa-ti povestesc cate stiu din "auzite" nu-ti vine sa crezi...

Da, Felicia, s-a schimbat totul radical...desi prin intrarea ultimelor 12 tari (valul din 2004 si din 2007 )au aparut niste situatii inedite, care i-au luat un pic si pe ei prin surprindere, asistenta sanitara functioneaza la nivel de Uniune in felul descris mai sus (in linkurile ce le-am scris).
Mai sunt si cazuri exceptionale, acele persoane care n-au "card-ul" romanesc, iar aici nu sunt in pozitia de a se inscrie la SSN, in teorie nu sunt acoperite medical (in Italia cel putin), dar in practica n-am auzit pe nimeni sa fi mers la spital bolnav fiind si sa i se spuna "nu, ca tu n-ai acte/asigurare/card"

Si acu, ca am lamurit-o si pe asta, putem lasa topicul motivului pentru care a fost creat?
« Ultima modificare: 30-07-2008, 14:43:53 de către adelaide_ » Memorat
simona_02
Vizitator
« Răspunde #67 : 30-07-2008, 14:45:26 »

n-o sã i se zicã în veci, pentru cã serviciile medicale de urgenþã sunt oricum asigurate în interiorul UE, pentru toþi cetãþenii UE, indiferent cã au asigurare sau nu.
Memorat
july64
Vizitator
« Răspunde #68 : 30-07-2008, 19:07:03 »

salut, vad ca s-a vorbit de subiectul asta, ati cerut o parere personala, nu am vrut sa intru in detalii, nu vroiam sa intru in amanunte, dar pt ca ati vrut daca cineva a avut o experienta personala, v-o spun,am avut-o, si inca nu e terminata, nu stiu cind si cum .....

Situatia am avut-o in dec 2006, mama mea a venit aici, cu asigurarea facuta mai ceva ca la carte, pt ca statea macar 3 luni, venea pt sarbatori, pt o nunta, si sora mea avusese de gind ca dupa sarbatori, sa o duca sa-i faca niste analize cum se fac aici sa-i faca analizele,dar nu a reusit, pt ca dupa 3 zile a facut o criza puternica, nu va explic mai mult, am dus-o in ps, avea codice rosu,pt boala ei si situatia ei, dar nu codice rosu pt accident stradal.A foat internata, operata in 27 dec, totul a fost ok pina sa ai facem internarea, pt ca atunci a inceput calvarul trebuia sa ne trimita asgurarile un cec circular cu valoarea interventului, exact asa  se cheama, chiar daca cineva, citeva pagini inainte m-a luat la misto.aici pe foaia lor ce calcul asa se pune, intervent, nu zile de spitalizare.
     Pina la urma am reusit sa vorbesc cu Diler pt asigurari,care e la Milano, se cheama CORIS ASSISTENTE, -stiti ce e frumos ca ei raspund de toate asigurarile, de toti ce fac asigurari pt "turism", am reusit sa vorbesc si la ASIROM la BUC, cu o d-na amabila sa spunem,dar totul e pina la bani.Nu va spun cum am fost tratata de firma de la milano, pt ca si eu ,la fel ca voi , spuneam ca trebuie sa plateasca ei etc etc ....
     In spital mama mea a fost tratata ca o regina,sunt cuvintele surori mele, cind ne-am intors in tara, cind vorbea cu cate un vecin, pt ca se aflase.... nu i-a lipsit nimic, intradevar a fost readusa la viata
   In acelasi timp, seful de la internari m-a avertizat din start ca el a avut de-a face cu aceasta CORIS, el ca persoana, si persoane asigurate au fost tratatede de ..., ar fi multe de spus, concluzia, asigurarea nu a platit, a venit factura, nu va spun cit e,ca o luati la fuga....am dus si cardul, si inca nu e totul terminat, pt ca se asteapta raspunsul de la ministerul sanatatii de aici sa vada daca ceilalti vor platii,din romania...,
  sora mea e o persoana plina de zel,si ca avem toate drepturli din lume, de fapt suntem multi care crede pina la proba contaria care spue ca i se cuvine totul,acum cind a vazut ca de fapt nu e asa, s-a dat la fund, si totii spuneau, ca drepturi am avut, chiar foarte multe, dar innainte cind eram ca emigranti,drepturile emigrantilor, stabilite de ONU,ca catateni eu, ni se pare ca avem multe, dar cind ajungi sa ai nevoie, nu e nimic
..... concluzia, suntem in asteptare, eu si barbatul meu, ca un raspun poate sa iti vina si dupa 10 ani, sau imi vine pignioramentul pe masina, sau pe ocietate, sau pe salariul meu de infirmiera, ca au unde sa puna mina, am sa va tin la curent daca vreti.....
 va dau un sfat, intr-adevar va spun cu mina pe inima, nu va lasa-ti inselati de aprente......
 am scris cu verde,pt ca e culoarea mea preferita... scuza-ti de lungimea postului

Memorat
july64
Vizitator
« Răspunde #69 : 31-08-2008, 21:36:22 »

multumesc pt atentia cu care ati citit postul,am vazut ca nimeni, nu a postat, dar poae ca nici nu e nimic de spus in o asemenea situatie,dar ma bucur, ca ar putea fi de folos pt altii
Memorat
Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #70 : 10-05-2009, 14:06:13 »

http://www.ziare.ro/1241846401-Beneficiati_gratuit_de_asistenta_medicala_in_strainatate
Memorat

guest76
Jr. Member
*

« Răspunde #71 : 21-10-2010, 08:28:32 »

salve. Legat de cardul european de asigurari, a avut cineva experiente concrete in italia legate de acest tip de card? eu personal am fost intr-un spital si mi-au spus ca este foarte bun pentru orice tip de tratament sau operatie. statul roman este obligat prin legi europene sa ramburseze integral costurile de spitalizare oricarei persoane aflate in dificultate. problema este in ce masura statul roman respecta aceste legi? din cate scrie in instructiunile de utilizare ale cardului nu prea ai voie sa te imbolnavesti in strainatate. in teorie daca posesorul unui card ajunge la urgente si de acolo in sala operatorie, romania trebuie sa deconteze costurile. astept pareri si eventual experiente personale. merci
Memorat
Pagini: 1 ... 3 4 [5]   In sus
Imprimă
Schimbă forumul: