Aceasta este arhiva 2006-2011. Click aici ptr a intra in noul forum romania-italia.info

Questo e' l'archivio 2006-2011. Clicca qui per entrare nel nuovo forum romania-italia.info

Formularele E***, pentru tratament în strãinãtate

Bine ai venit, Vizitator. Trebuie să te autentifici sau să îţi creezi un cont.

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.

Căutare detaliată

126739 Mesaje în 8506 Subiecte- de către 5003 Utilizatori - Ultimul cont creat: giovyna
Pagini: [1]   In jos
Imprimă
Autor Subiect: Formularele E***, pentru tratament în strãinãtate  (Citit de 3041 ori)
simona_02
Vizitator
« : 29-11-2007, 05:21:34 »

Dacã plãtiþi asigurãri de sãnãtate în Romania:

http://www.cnas.ro/default.asp?id=222

(De altfel, pot beneficia de ele ºi cei care plãtesc asigurãri în orice stat UE).

Precizãri privind Formulare utilizate în aplicarea Regulamentelor europene de
securitate socialã nr. 1408/71 ºi 574/72

În conformitate cu prevederile Regulamentelor europene de securitate socialã nr.
1408/71 ºi 574/72, o persoanã care are calitatea de asigurat în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate dintr-un stat membru al Uniunii Europene poate beneficia de servicii medicale într-un alt stat membru, astfel:
- pe baza cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate sau a certificatului provizoriu de înlocuire a cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate – servicii medicale care devin necesare în perioada ºederii temporare în celãlalt stat
membru.
- pe baza formularului E 112 „ Atestat privind menþinerea dreptului la prestaþiile în curs pentru asigurarea de boalã – maternitate”, pentru:
1. trimiterea la tratament, care nu poate fi refuzatã în cazul în care tratamentul respectiv se regãseºte printre prestaþiile acordate în baza legislaþiei statului membru pe al cãrui teritoriu îºi are reºedinþa persoana în cauzã ºi cãreia nu i se poate acorda un asemenea tratament în intervalul de timp necesar în mod normal pentru obþinerea tratamentului respectiv în statul membru de reºedinþã, luând în considerare starea lui curentã de sãnãtate ºi evoluþia probabilã a bolii.
2. ºederea în afara statului competent/întoarcerea în sau transferul reºedinþei într-un alt stat membru pe timpul bolii sau maternitãþii;
- pe baza formularului E 106 „ Atestat privind dreptul la prestaþiile în naturã ale asigurãrii de boalã – maternitate în cazul persoanelor care îºi au reºedinþa într-un alt stat decât statul competent” pentru lucrãtorul salariat sau independent ºi membrii familiei acestuia, precum ºi membrii familiei lucrãtorului în situaþie de ºomaj care îºi au reºedinþa pe teritoriul unui alt stat decât statul competent ºi îndeplinesc condiþiile impuse de legislaþia statului competent în privinþa dreptului la prestaþii, dacã au dreptul la prestaþii în naturã acordate de instituþia de la locul de reºedinþã în conformitate cu dispoziþiile legislaþiei pe care o aplicã, ca ºi când ar fi
afiliat la aceasta;
- pe baza formularului E 109 „Atestat pentru înscrierea membrilor familiei persoanei asigurate ºi actualizarea listelor”. Acest formular este întocmit pentru a permite membrilor familiei lucrãtorului salariat sau independent care nu îºi au reºedinþa împreunã cu acesta în statul de reºedinþã, sã beneficieze de prestaþii în naturã, acordate în contul instituþiei competente, de cãtre instituþie de la locul de reºedinþã, în conformitate cu prevederile legislaþiei pe care o aplicã.
- pe baza formularului E 121 „ Atestat pentru înscrierea titularilor de pensie, a membrilor familiei acestora ºi actualizarea listelor” în situaþia în care un titular de pensie sau membru de familie al acestuia are dreptul la prestaþii în naturã în temeiul legislaþiei unui stat membru ºi îºi schimbã reºedinþa pe teritoriul unui alt stat membru, beneficiind de prestaþii în naturã acordate în contul instituþiei competente, de cãtre instituþie de la locul de reºedinþã, în conformitate cu prevederile legislaþiei pe care o aplicã.

Un alt formular care deschide dreptul la prestaþii în naturã este E 104 „ Atestat privind totalizarea perioadelor de asigurare, de muncã sau de reºedinþã”, document care recapituleazã perioadele de asigurare, muncã sau reºedinþã (conform legislaþiei fiecãrui stat membru ) realizate pe teritoriul unui stat membru. Acest formular este folosit de instituþia din noul stat de muncã pentru a permite deschiderea drepturilor la prestaþiile de boalã, de maternitate ºi de deces ( alocaþii ), atunci când un lucrãtor începe o activitate într-un stat ºi nu îndeplineºte condiþiile de deschidere de drepturi în acel stat.
Formularul folosit pentru schimbul de informaþii dintre instituþia de la locul de ºedere sau reºedinþã cãreia i-a fost adresatã o cerere de acordare de prestaþii ºi instituþia competentã este E 107 „Cerere de atestat privind dreptul la prestaþiile în naturã”. Acest document este utilizat pentru solicitarea cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate sau a certificatului provizoriu de înlocuire a cardului european de asigurãri
sociale de sãnãtate ºi a urmãtoarelor formulare: E 106, E 109, E 112, E 120, E 121.
Formularul E 108 „Notificarea suspendãrii sau suprimãrii dreptului la prestaþiile în naturã ale asigurãrii de boalã – maternitate” este destinat sã anuleze sau sã suspende un atestat privind dreptul la îngrijiri de sãnãtate, care a fost întocmit pentru o persoanã care îºi are reºedinþa într-un alt stat membru decât cel competent. Dacã atestatul a fost întocmit de instituþia de la locul de reºedinþã, el este adresat instituþiei competente, dacã este întocmit de instituþia competentã, este adresat instituþiei de la locul de reºedinþã.
Concedii medicale
Formularul E115 „ Cerere de prestaþii în bani pentru incapacitate de muncã” se completeazã de cãtre instituþia de la locul de muncã sau de ºedere la primirea unui certificat de incapacitate temporarã de muncã de la un lucrãtor sau ºomer ºi se trimite însoþit de un formular E116 „ Raport medical privind incapacitatea de muncã” (în plic închis), raport medical simplificat, întocmit de medicul care efectueazã controlul, pe care îl trimite în termen de maximum 3 zile, instituþiei competente.
La primirea formularelor E115 ºi E116, instituþia competentã completeazã un formular E117 „Acordarea de prestaþii în bani în caz de maternitate ºi de incapacitate de muncã” în conformitate cu prevederile legislaþiei interne ºi îl trimite instituþiei de la locul de ºedere, prin care lucrãtorul va avea cunoºtinþã de instituþia care îi va plãti prestaþiile în bani, precum ºi de cuantumul prestaþiilor respective. În cazul  în care instituþia constatã cã respectiva persoanã nu are dreptul la prestaþii în bani pentru incapacitate temporarã de muncã sau se constatã încheierea perioadei de incapacitate pe formularul E117 se ataºeazã un formular E118 „ Notificarea nerecunoaºterii sau a încheierii perioadei de incapacitate de muncã”.
Formularul E 120 „ Atestat privind dreptul la prestaþii în naturã pentru solicitanþii de pensie sau de rentã ºi membrii familiei acestora” este utilizat pentru lucrãtorii salariaþi ºi independenþi care înceteazã a mai avea dreptul la prestaþii conform legislaþiei ultimului stat competent, ca urmare a activitãþii precedent exercitate, în timp ce o cerere este în curs
de instrumentare. Prestaþiile în naturã pot fi acordate persoanelor interesate precum ºi membrilor familiei lor care beneficiazã de drepturi în aceastã calitate, în statul lor de reºedinþã, ºi în calitatea lor de solicitanþi ai unei pensii.
Formularul E 125 „Document recapitulativ individual privind cheltuielile efective” este întocmit de instituþia de la locul de ºedere sau de reºedinþã care a acordat prestaþii în numele unei instituþii competente a unui alt stat, prestaþiile în cauzã fãcând obiectul unei rambursãri pe bazã de facturã.
Formularul E 126 „Stabilirea tarifelor în rambursãrii prestaþiilor în naturã” este întocmit de instituþia competentã de care aparþine asiguratul atunci când, la întoarcerea sa, acesta prezintã facturile cu cheltuielile de prestaþii în naturã în timpul unei ºederi temporare pe teritoriul unui alt stat membru.
Formularul E 127 „ Extras individual privind sumele forfetare lunare” este întocmit atunci când cheltuielile prezentate sunt rambursate pe baza unei sume forfetare. Fac obiectul rambursãrii pe baza unei sume forfetare prestaþiile acordate pe baza unui formular E 109 sau E 121.
Memorat
P.Lena
Newbie

« Răspunde #1 : 09-11-2008, 14:31:42 »

de unde se pot obtine formularele E 121?
Memorat
simona_02
Vizitator
« Răspunde #2 : 09-11-2008, 22:17:11 »

http://www.cnas.ro/?id=222
Memorat
Cristina1976
Newbie

« Răspunde #3 : 26-11-2008, 10:25:02 »

Buna la toata lumea.
Eu am gasit formularele E112 si le-am trimis surorii mele in Romania caci are copilul operat de tumoare pe creer.Ea are formularele,daca doctorul le completeaza si le semneaza dupa aia unde trebuie sa se mai duca cu ele?Sotul ei lucreaza si are asigurare deci nu ar trebui sa aiba probleme cu completare acestor formulare,nu?Imi este teama ca in Romania iti pun bete in roate destul de mult,cine stie cat va dura pana copilul va reusi sa vina in Italia la tratament!
Va multumesc!
Memorat
simona_02
Vizitator
« Răspunde #4 : 26-11-2008, 10:29:13 »

trebuie sã se intereseze la Casa de Asigurãri de Sãnãtate. cazul copilului se discutã într-o comisie ºi dacã ei trag concluzia cã nu se poate trata în România, or sã îi elibereze ei formularul E112, ca sã se poatã duce în strãinãtate.
Memorat
july64
Vizitator
« Răspunde #5 : 03-12-2008, 08:48:07 »

http://www.cnas.ro/pdf/formEU/tratplanE112.pdf
   se vede ca acest formular se da in doua situatii, una fiind transferul de resedinta temporar sau definitiv, si in acest timp cere "dovada transferului de resedinta", care sa spunem clar cum poti sa iti iei o resedinta in strainatate, pt ca stim toti, care sunt actele necesare, si demersurile care trebuiesc facute......
  fomularul, cu dreptul la sanatate, e "apa de ploaie"o alta magarie a sistemului romanesc
    daca cineva a avut parte de aceste servicii, cu formularele, sa ne spuna, pt ca intr-adevar e foarte important,

eu, am avut experienta, cu CARD-ul, si va spun ca nu e bun, pt nimic, va spun, pt ca ar fii pacat sa va treziti, dupa aia ca trebuie sa platiti mii de euro statului italian, sau alte state, pt ca Romania, nu a platit si nu v-a plati niciodata, si statul italian au legi d a recupera debitele, inca si la a doua generatie, si sunt in stare sa se duca nu nuai la frati, dar si la veri,atunci va spun atentie

cristina, cumnatul tau lucreaza in italia??, daca da, atunci, poate sa mearga pe calea cealalta, cu recongiungimentul, si atunci copilul, care e la carico sau, are drept la carnet de sanatate si toate drepturile, daca nu,..... eu nu te-as sfatui, pt ca de a scrie ca ai dreptul, si pina la a-ti plati statul Roman, e cale lunga.....
   nu spun ca nu te poti interna intr-o tara straina, dar dupa aia se face nota de plata, nu e o gluma, e serios

Ganditi-va ca in Romania nu da dreptul la sanatate la un copil de citeva luni nascut in Italia, din parinti romani, care acest copil e cetatean roman, chiar daca e nascut in alta tara, dar nu are drept, pt ca nu are certificat de nastere, "alta magarie", pt ca trebuie sa fie dreptul de la constitutie, dar nu e asa....... asta e ironia sortii, si birocratia in Romania
Memorat
simona_02
Vizitator
« Răspunde #6 : 03-12-2008, 09:20:56 »

july, formularul E112 e una, cardul de asigurat e cu totul altceva.

Citat
fomularul, cu dreptul la sanatate, e "apa de ploaie"o alta magarie a sistemului romanesc

iar formularul E112 nu e apã de ploaie & mãgãrie a sistemului românesc, nu e invenþie româneascã. este un formular UE, folosit între statele membre UE.

te rog io, informeazã-te înainte sã emiþi judecãþi, cã zãpãceºti lumea.
Memorat
july64
Vizitator
« Răspunde #7 : 03-12-2008, 18:28:40 »

nu spunem inventie romaneasca, ci o regula a europei...dar spune-mi si mie cati s-au tratat, si la cati le-a semnat, acest formular.... eu nu vreau sa zapacesc pe nimeni, dar imi pare rau de multe ori ca nu e asa cum se scrie....si se scrie frumos, nimic de spus.....
    ca sa nu fie apa de ploaie, sau magarie cum am spus, cum m-as putea informa, cind acolo scrie, ca daca ii schimbi rezidenta chiar temporar sa duci acte etc etc....doar sti ca pt prima rezidenta, spre ex dureaza si 5 luni....atunci care e logica, si cum poti sa demonstrezi inainte... hai sa citim , dar in acelasi timp sa si ne gandim logic, sa intoarcem pe toate partile exact ce scrie in linkul pe care l-am pus, si sa vedem pina la urma ce iese....
   toate drepturie,pe care le "avem" dar daca sistemul romanesc semneaza??? dar cine a semnat?Huh? si atunci de ce cred ca sunt atitia care sunt pe net, sa deschida conturi, pt ajutor.... pt ca sistemul nostru le plateste internarea in strainatate....
   daca ar fii sa semneze, ar fugi toti sa se trateze in strainatate, numai pt ca aici nimeni nu se uita urit la tine ca nu le dai bani,sau ca esti negru, albanez, roman, ci toti sunt egali...
    imi pare rau ca va dezamagesc, dar haidem sa fim putin realisti
Memorat
misulica
Sr. Member

« Răspunde #8 : 05-10-2010, 19:24:44 »

topic vechi de 2 ani, s-a trezit si misu sa raspunda acum mor
info (relative) de pe site-ul cnas: 84 de autorizatii cu e112 in ultimul an, cu cheltuiala de doua sute si ceva de mii de euro
Memorat

Daca am avea mai multa incredere unii intr-altii, poate am avea mai mult de pierdut, dar poate si mai mult de castigat
Pagini: [1]   In sus
Imprimă
Schimbă forumul: