Eu asa am inteles dupa ce am citit pe internet in diverse forumuri si discutii ca raspuns la aceeasi intrebare pusa de alte persoane in aceeasi situatie ca si tine, dar sper sa raspunda si vreo forumista de-a noastra romanca si casatorita cu un cetetean roman ca sa nu existe niciun dubiu...
deci :
cetatenia italiana soseste (adica decretul )pe numele din certoficatul de nastere ( cum zice Mada .. pe numele tau )
dupa care pasii sunt uratorii :
1. cei de la primarie iti vor inregistra acest decret si iti vor face un certificat de nastere italian ( in registrele lor de la primarie ), dupa citeva zile iti vor face o carte de identitate noua, in cazul tau cu noul nume (adica numele tau din certificatul de nastere) sio pe care nu este musai sa scrie
coniugata Popescu ...pe cartea mea de identitate nu scrie decit
coniugata .. deci depinde de primarie
2. vei schimba codul fiscal pentru ca ti-ai schimbat numele ( daca nu ai fi schimbat numele schimbarea codului fiscal nu era necesara)
3. daca ai carnet de conducere trebuie sa mergi la motorizzazione sau LA ACI , daca ai si masina pe numele tau atunci trebuie sa actualizezi si libretul, certificatul de proprietate ...
4. trebuie sa schimbi tessera sanitaria pe numele cel nou
5. sa anunti la INPS noul nume si noul codice fiscale
deci cam toate actele italiene...
exista insa posibilitatea dupa ce ai primit cetatenia cu numele "de fata" sa faci o cerere la tribunalul de care apartii cu domiciliul si sa ceri schimbarea numeleui asa cum rezulta din documentele romanesti
citeste mai mult aici
http://www.tuttostranieri.it/forum/topic.asp?TOPIC_ID=19728exista si un model de cerere , scrie si unde trebuie sa te duci Da portare in persona all'UFFICIO RETTIFICHE di Tribunale si documentele pe care trebuie sa le atasezi ...
cred ca nu esti singura romanca maritata cu un roman care a cerut pina acum cetatenia italiana pe acest forum deci am speranta ca cele care sunt in aceeasi situatie cu tine sau care au trecut deja prin aceasta situatie vor intra aici sa spuna daca tot ce am scris eu mai sus doar din informatii de pe internet este sau nu valabil
se poate circula bine mersi cu 2 pasaopoarte fiecare pe cite un nume daca asa e legea tarilor respective .. important e sa nu le incurci si mai ales sa ai grija cind faci rezervari la bilete ce pasaport arati