Aceasta este arhiva 2006-2011. Click aici ptr a intra in noul forum romania-italia.info

Questo e' l'archivio 2006-2011. Clicca qui per entrare nel nuovo forum romania-italia.info

conditii de calatorie pt minorii cetateni romani

Bine ai venit, Vizitator. Trebuie să te autentifici sau să îţi creezi un cont.

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.

Căutare detaliată

126739 Mesaje în 8506 Subiecte- de către 5003 Utilizatori - Ultimul cont creat: giovyna
Pagini: 1 2 [3] 4 5 6   In jos
Imprimă
Autor Subiect: conditii de calatorie pt minorii cetateni romani  (Citit de 17253 ori)
Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #30 : 31-07-2009, 13:29:04 »

copilul tau e ORICUM cetatean italian, deci mergi frumos la pasapoarte si-l pui pe unul din pasapoartele voastre. Ce treaba are statul roman cu un copil italian? cum sa-l "sechestreze" acolo?
Si carta bianca merge, depinde pe care poti face mai repede.
Memorat

giorginaus
Jr. Member
*

« Răspunde #31 : 02-08-2009, 13:30:41 »

multumesc Madalina.
cred ca o sa-i fac carta bianca pt ca eu inca nu am facut pasaportul italienesc, am numai cartea de identitate iar sotul meu nu merge cu noi.stiu ca pt carta bianca trebuie cam o saptamana.
Memorat
Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #32 : 02-08-2009, 13:58:21 »

nu ai pentru ce, Georgia, si sa va traiasca piticul Smiley
Memorat

doina_a
Newbie

« Răspunde #33 : 05-08-2009, 23:57:25 »

Multumesc, Alx!
M-am mai linistit un pic... O sa ma linistesc de tot cand o sa fiu in Romania, acasa la parinti  Wink

Mari, cum a fost in Romania? Ai avut probleme la frontiera? Ai fost cu masina sau cu avionul?
Te intreb pentru ca si eu ma aflu intr-o situatie similara, vreau sa merg in Romania cu copilul meu care este cetatean italian si i-am facut pasaport italian si nu stiu daca imi vor cere si alte acte in afara de pasapoarte la frontiera. Tie ce ti-au spus? A mai fost nevoie de procura din partea tatalui?
Multumesc!
Memorat
doina_a
Newbie

« Răspunde #34 : 08-08-2009, 10:30:57 »

Stie cineva daca au fost probleme la frontiera romana la intrarea si la iesirea din Romania in cazul in care mama a calatorit cu pasaport romanesc iar copilul minor cu pasaport italian? Au fost de ajuns pasapoartele ori au cerut si late acte?
Va multumesc!
Memorat
giorginaus
Jr. Member
*

« Răspunde #35 : 20-08-2009, 14:25:49 »

Am trimis un emal la politia de frontiera romana si uite ce-mi raspunde:

In referire la petitia dumneavoastra inregistrata la Inspectoratul General al Politiei de Frontiera Romane cu nr. CR 29549 din 10.08.2009, in conformitate cu prevederile art. 8 din O.G. nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, va comunicam urmatoarele:
Avand in vedere ca dumneavoastra aveti cetatenie romana, mentionam faptul ca art. 5 din Legea nr. 21/1991 a cetateniei romane prevede ca „sunt, de asemenea, cetateni romani cei care:
a) s-au nascut pe teritoriul statului roman, chiar daca numai unul dintre parinti este cetatean roman;
b) s-au nascut in strainatate si ambii parinti sau numai unul dintre ei are cetatenia romana.”
Astfel, copilul dumneavoastra minor detine cetatenia romana, sens in care ii sunt aplicabile prevederile Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.
In considerarea celor expuse, raportat la cele prezentate in cuprinsul petitiei, precizam urmatoarele:
- la intrarea pe teritoriul Romaniei este necesar sa se prezinte la controlul de frontiera documentul de calatorie pe numele minorului;
- la iesirea de pe teritoriul Romaniei este necesar sa se prezinte la controlul de frontiera documentul de calatorie pe numele minorului iar in situatia in care este insotit doar de un parinte sau de alta persoana sa fie prezentata declaratia celuilalt parinte/a parintilor din care sã rezulte acordul acestuia/acestora cu privire la efectuarea cãlãtoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia.
In context, mentionam faptul ca, potrivit art. 30 alin. (7) din Legea nr. 248/2005, declaratia celuilalt parinte/a parintilor trebuie redactata in doua exemplare si trebuie sa fie autentificata in tara de notarul public, iar in strainatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori, daca au fost date in fata autoritatilor straine, sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila; de asemenea, un exemplar al declaratiei se pastreaza de catre insotitor, iar al doilea exemplar insoteste pasaportul minorului. De asemenea, potrivit dispozitiilor art. 24 alin. (2) din H.G. nr. 94/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005  privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare, declaratia trebuie sa fie insotita de o traducere legalizata.

Memorat
Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #36 : 20-08-2009, 15:34:16 »

Giorgia, n-au inteles ei chestiunea.
E adevarat ca baiatul tau are cetatenie romana, dar este SI cetatean italian, nu pentru ca e nascut in Italia, ci pentru ca tatal e cetatean italian (si poate si tu ti-ai luat cetatenia). Deci, o data ce i-ai facut pasaport italian, el circula ca un cetatean ITALIAN.

Ca apoi vrei tu sa-i faci si acte romanesti, e alta treaba... dar, dupa parerea mea, e o bataie de cap in plus si inutila. Merita sa aiba pasaport romanesc cind se platea viza in Romania, acum n-are nici un sens.
Memorat

Marilyn
Jr. Member
*

« Răspunde #37 : 25-01-2010, 12:18:36 »

Am trimis un emal la politia de frontiera romana si uite ce-mi raspunde:

In referire la petitia dumneavoastra inregistrata la Inspectoratul General al Politiei de Frontiera Romane cu nr. CR 29549 din 10.08.2009, in conformitate cu prevederile art. 8 din O.G. nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, va comunicam urmatoarele:
Avand in vedere ca dumneavoastra aveti cetatenie romana, mentionam faptul ca art. 5 din Legea nr. 21/1991 a cetateniei romane prevede ca „sunt, de asemenea, cetateni romani cei care:
a) s-au nascut pe teritoriul statului roman, chiar daca numai unul dintre parinti este cetatean roman;
b) s-au nascut in strainatate si ambii parinti sau numai unul dintre ei are cetatenia romana.”
Astfel, copilul dumneavoastra minor detine cetatenia romana, sens in care ii sunt aplicabile prevederile Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.
In considerarea celor expuse, raportat la cele prezentate in cuprinsul petitiei, precizam urmatoarele:
- la intrarea pe teritoriul Romaniei este necesar sa se prezinte la controlul de frontiera documentul de calatorie pe numele minorului;
- la iesirea de pe teritoriul Romaniei este necesar sa se prezinte la controlul de frontiera documentul de calatorie pe numele minorului iar in situatia in care este insotit doar de un parinte sau de alta persoana sa fie prezentata declaratia celuilalt parinte/a parintilor din care sã rezulte acordul acestuia/acestora cu privire la efectuarea cãlãtoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia.
In context, mentionam faptul ca, potrivit art. 30 alin. (7) din Legea nr. 248/2005, declaratia celuilalt parinte/a parintilor trebuie redactata in doua exemplare si trebuie sa fie autentificata in tara de notarul public, iar in strainatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori, daca au fost date in fata autoritatilor straine, sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila; de asemenea, un exemplar al declaratiei se pastreaza de catre insotitor, iar al doilea exemplar insoteste pasaportul minorului. De asemenea, potrivit dispozitiilor art. 24 alin. (2) din H.G. nr. 94/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005  privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare, declaratia trebuie sa fie insotita de o traducere legalizata.  

Eu am o fetita de 2 ani nascuta in Italia, mentionez ca sunt casatorita cu un italian iar fetita are doar cetatenie italiana, pasaport italian. Am fost in Romania de 2 ori cu ea iar politia romana de frontiera mi-a cerut mereu sa trec pe pasaportul fetitei numele parintilor. Shocked
Nu stiu cu normele astea actuale daca e nevoie obligatoriu de declaratia sotului...as vrea sa stiu daca a fost cineva in tara de curind. Noi vrem sa mergem in luna mai si nu vreau sa am probleme (sa nu ma lase sa ies cu copilul di Ro  Undecided)
Va multumesc  
« Ultima modificare: 25-01-2010, 12:41:39 de către Marilyn » Memorat
pippus
Admin
Veteran

« Răspunde #38 : 25-01-2010, 12:58:45 »

daca duci copilul cu pasaport italian nu te opreste nimeni

p.
Memorat
Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #39 : 25-01-2010, 14:12:55 »

Citat
iar politia romana de frontiera mi-a cerut mereu sa trec pe pasaportul fetitei numele parintilor.
n-am vazut niciodata un pasaport de copil de 2 ani, dar nu sint trecute numele parintilor pe el?! Shocked

si e asa cum zice pippus, copilul e cetatean strain, cu care drept ar trebui sa fie "sechestrat" in Romania?
Memorat

Marilyn
Jr. Member
*

« Răspunde #40 : 25-01-2010, 14:31:50 »

Citat
iar politia romana de frontiera mi-a cerut mereu sa trec pe pasaportul fetitei numele parintilor.
n-am vazut niciodata un pasaport de copil de 2 ani, dar nu sint trecute numele parintilor pe el?! Shocked
si e asa cum zice pippus, copilul e cetatean strain, cu care drept ar trebui sa fie "sechestrat" in Romania?

Pasaportul copiilor e identic cu pasaportul adultilor...nu are trecut pe el numele parintilor (mi s-a spus in Romania ca se pot "adauga" in prefectura, politie  Huh?)  

Multumesc pentru raspunsuri...desi nu am cerut cetatenie romana pentru copil, ei il considera cetatean roman (asa scrie mai sus)...si poate vor sa aplice legea ca pentru copiii cetateni romani Undecided

V-am descoperit de curind si va multumesc ca existati  Kiss...o sa mai bintui pe aici, sa mai citesc si din experientele celorlalti   Smiley
« Ultima modificare: 25-01-2010, 14:38:46 de către Marilyn » Memorat
pippus
Admin
Veteran

« Răspunde #41 : 25-01-2010, 14:47:34 »

daca e vameshul batzos, spune-le ca suni la ambasada italiei la bucuresti ca sa afli care sint conditiile de calatorie ptr un cetatean italian in tzara lor, Romania

p.
Memorat
Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #42 : 25-01-2010, 15:07:12 »

ei poa' sa-l considere ce vor muschii lor (e si cetatean roman, oricum, nu trebuie sa-i ceri cetatenia), dar daca are un pasaport italian, E' CETATEAN ITALIAN, indiferent de cite alte cetatenii ar mai avea.
Deci nu te lasa santajata si sustine-ti cauza.

Apoi noteaza-ti numarul asta: 021.9590
Este numarul unic pentru Politia de frontiera in Romania si functioneaza (ar trebui sa functioneze) non stop. Acolo poti cere atit informatii cit si semnala incidente cu vamesii Wink
Memorat

Marilyn
Jr. Member
*

« Răspunde #43 : 25-01-2010, 15:24:14 »

Pippus, Madalina va multumesc  Kiss...am sa notez numarul de telefon  Wink
Memorat
Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #44 : 25-01-2010, 15:26:50 »

nu ai pentru ce Wink
Memorat