Bine ai venit, Vizitator. Trebuie să te autentifici sau să îţi creezi un cont.

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.

Căutare detaliată

126615 Mesaje în 8494 Subiecte- de către 5003 Utilizatori - Ultimul cont creat: giovyna
Pagini: [1]   In jos
Imprimă
Autor Subiect: Contract indeterminat  (Citit de 973 ori)
dimarcoleo
Newbie

« : 17-10-2007, 00:54:00 »

Foarte multi dintre noi lucram prin fabrici cu contract indeterminat dar nici nu stim ce inseamna asta si ce drepturi avem in aceea fabrica. In cazul meu lucrez 12 ore la zi si duminica 8 , nu zic ca imi displace dar totusi cand am nevoie de o duminica acasa iese scandal si stiu sigur ca nu au dreptul sa ma cheme duminica. Cum pot afla ce dredpturi au ei fata de mine si ce drepturi am eu , pentru nu a sari nici eu calu? Daca se face o marire de saariu se face in negru, adica te obliga sa taci din gura daca nu amai fara ea. Totusi niste legi trebuie sa fie, daca are cineva mai multa experienta poate ma mai poate lumina putin.
Memorat
damago.it
Sr. Member

« Răspunde #1 : 17-10-2007, 08:03:08 »

In momentul in care te-ai angajat la firma ai semnat un contract. Acolo sunt prevazute toate reglementarile dintre tine si firma, asa ca solicita o copie si citeste-l acasa. Oricum prin lege nici o firma nu te poate asigura la mai mult de 160 de ore/luna, iar ce lucrezi in plus se socoteste ca fiind ore suplimentare si platite aparte. Daca patronii nu-ti stabilesc un program, fa-ti tu unul singur si stabileste-ti singur ziua sau zilele libere pe saptamana. Ei nu-ti pot cere demisia pe motive neintemeiate.
Memorat
pippus
Admin
Veteran

« Răspunde #2 : 17-10-2007, 08:16:32 »

e cum zice damago. adaug ca ar trebui sa ai deja o copie a contractului / lettera d'assunzione cu toate conditiile si semnata de ei. ca asa e legea.

daca crezi ca nu te descurci singur , ia toate hartiile si mergi la un sindicat de la tine din zona, CGIL sau ce gasesti. explica-le povestea si te vor lamuri ce si cum sa faci.

p.

Memorat

Iulia
Sr. Member

« Răspunde #3 : 17-10-2007, 08:23:46 »

sau mai simplu uita-te pe busta paga
acolo e scris cate ore pe saptamana lucrezi si totalul de zile
Memorat

Clau
Veteran

« Răspunde #4 : 17-10-2007, 09:53:00 »

pot sa adaug ca indiferent ce ai semnat adica si daca semnezi ca esti de acord sa lucrezi 24 ore din 24 acest lucru nu e legal. legal e ceea ce e prevazut prin lege in CCNL-ul de referinta si nu te pot obliga sa faci peste. adica ai dreptul la repaus saptamanal si zilnic. cel mai bine e sa te uiti pe contract ce CCNL e trecut (adica contact colectiv national de munca) sau daca ne spui in ce sector lucrezi poate iti putem spune mai multe. sau poti cauta pe google CCNL-ul in care esti incadrat in care sunt prevazute toate drepturile si obligatiile
Memorat
dimarcoleo
Newbie

« Răspunde #5 : 17-10-2007, 20:35:29 »

Fiind o fabrica in care se lucreaza in flux continuu nu este prevazuta nici o pauza, din cate stiu eu si in cooperativa sunt prevazute pauze, eci tre sa fie si aici prin lege timp sa mergi la cafea.Astea sunt discutiile acu ca nu avem voie la cafea.
Memorat
scorpion007
Jr. Member
*

« Răspunde #6 : 17-10-2007, 21:25:03 »

cea ce povestesti matale e valabil ptr toti angajatii sau se fac discriminari??De cat timp lucrezi in acea fabrica??
Memorat
damago.it
Sr. Member

« Răspunde #7 : 18-10-2007, 09:02:52 »

In orice fima exista aceste mici pauze, care de fapt sunt drepturi ale angajatilor: dreptul la o cafea, de a merge la toaleta, de a fuma o tigare (pt fumatori), de a raspunde la telefon in timpul programului etc. Faptul ca nu ai dreptul nici macar la o cafea in cele, probabil minim 8 ore de lucru mi se pare o exagerare...
Memorat
eccellentedeluxe
Vizitator
« Răspunde #8 : 18-10-2007, 09:20:45 »

Fiind o fabrica in care se lucreaza in flux continuu nu este prevazuta nici o pauza, din cate stiu eu si in cooperativa sunt prevazute pauze, eci tre sa fie si aici prin lege timp sa mergi la cafea.Astea sunt discutiile acu ca nu avem voie la cafea.

asta-i aberatia sefilor tai, adica sclavisti tai, dreptul spus...
asa ca, fa' cum ti-au spus si ceilalti de pe forum! trebuia sa ai de mult copia contractului...
si totusi, in ciuda faptului ca l-ai semnat, conditiile de munca pe care ni le-ai insirat noua, nu-s legale.
Daca ai cineva de 'ncredere, du-te si tu la sectia sindicatului mai de aproape.
Memorat
Pagini: [1]   In sus
Imprimă
Schimbă forumul: