Bine ai venit, Vizitator. Trebuie să te autentifici sau să îţi creezi un cont.

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.

Căutare detaliată

126615 Mesaje în 8494 Subiecte- de către 5003 Utilizatori - Ultimul cont creat: giovyna
Pagini: [1] 2 3   In jos
Imprimă
Autor Subiect: Proceduri pentru: schimbarea numelui; transcrierea actelor de stare civila etc  (Citit de 9725 ori)
adelaide_
Vizitator
« : 05-07-2007, 09:07:26 »

1.Schimbarea numelui ºi a stãrii civile

Dacã mi-am schimbat numele faþã de numele avut în paºaportul românesc anterior, pot obþine un nou paºaport pe vechiul nume?

Nu. Orice schimbare de nume trebuie înregistratã la autoritãþile de stare civilã din România. Înregistrarea se poate face ºi prin intermediul ambasadelor sau consulatelor, prin înscrierea certificatelor care atestã schimbarea numelui (de exemplu, certificatul de cãsãtorie).
Numele pe care poate fi emis paºaportul este numele actual, care rezultã din actul de identitate cu data cea mai recentã (românesc sau strãin).

În cazul schimbãrii numelui în strãinãtate, trebuie mai întâi sã înregistraþi schimbarea numelui la autoritãþile de stare civilã din România, care vor emite un nou certificat de naºtere pe noul nume sau vor face menþiunea schimbãrii numelui pe actul de naºtere existent. În baza noului certificat de naºtere sau a actului de naºtere modificat, se va putea emite un nou paºaport.

La fel se întâmplã ºi în cazul modificãrii stãrii civile.
Dacã v-aþi cãsãtorit în strãinãtate, trebuie sã înregistraþi cãsãtoria la autoritãþile de stare civilã române ºi sã obþineþi un certificat de cãsãtorie românesc (acest lucru se poate face ºi prin intermediul ambasadelor sau consulatelor României).

Dacã aþi divorþat în strãinãtate, trebuie sã obþineþi recunoaºterea hotãrâri de divorþ strãine de cãtre o instanþã de judecatã din România. Hotãrârea judecãtoreascã trebuie sã menþioneze numele pe care îl veþi purta dupã desfacerea cãsãtoriei.

Recunoaºterea hotãrârilor judecãtoreºti strãine nu se poate face prin intermediul ambasadelor ºi consulatelor României, ci numai pe calea justiþiei. În cazul în care nu vã puteþi deplasa în România pentru îndeplinirea acestor formalitãþi, puteþi mandata o altã persoanã din România care sã vã reprezinte.
http://www.comune.torino.it/ro/documente/schimbarea-numelui-i-a-st.shtml

2.Transcrierea actelor de stare civilã

Actele de stare civilã ale cetãþenilor români întocmite în strãinatate, la autoritaþile locale competente, se transcriu, obligatoriu, în registrele de stare civilã române, în termen de 6 luni de la întoarcerea în þarã sau de la primirea din strãinãtate a certificatului ori extrasului de stare civilã.
Transcrierea certificatelor ori extraselor de stare civilã procurate din strãinãtate, pentru cetatenii romani, se face cu aprobarea Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor, scop în care, prin verificãri, se stabileºte dacã titularul certificatului ori extrasului de naºtere, cãsãtorie sau deces este (a fost) cetãþean român ºi nu mai existã un alt act transcris sau reconstituit.
In cazul persoanelor cu domiciliul în strãinãtate care împuternicesc o persoanã cu domiciliul în þarã sã le reprezinte interesele, în vederea transcrierii certificatelor ori extraselor de stare civilã emise de autoritãþile strãine, cererea se va depune la primãria ultimului domiciliu avut în þarã de solicitant, iar în cazul în care acesta nu a avut vreodatã domiciliul în þarã, la Primaria Sectorului 1 al Municipiului Bucureºti.

http://www.comune.torino.it/ro/documente/transcrierea-actelor-de-s.shtml

3. Decesul în Italia

Dacã un membru al familiei sau o rudã a dumneavoastrã, cetãþean român, a decedat în altã þarã, este bine sã ºtiþi urmãtoarele:

Decesul trebuie înregistrat la autoritãþile locale din þara respectivã;
Decesul poate fi înregistrat ºi la ambasada sau consulatul României din þara respectivã (nu este obligatoriu);
Dacã ambasada sau consulatul României sunt notificate despre deces de autoritãþile locale, acestea informeazã Ministerul Administraþiei ºi Internelor din România, care va anunþa familia despre decesul cetãþeanului român;
Înregistrarea decesului la ambasada sau consulatul României permite eliberarea de cãtre ambasadã sau consulat a unui certificat de deces românesc;
Atenþie: eliberarea certificatului de deces românesc se poate face numai pe baza certificatului de deces eliberat iniþial de autoritãþile locale din þara respectivã ºi pe baza altor documente prevãzute de legislaþia românã;
Dacã înregistrarea decesului nu s-a fãcut la ambasadã sau consulat, atunci certificatul de deces românesc va fi eliberat în þarã, de autoritãþile române, pe baza certificatului de deces strãin ºi a altor documente prevãzute de legislaþia românã;
Dacã decesul a fost cauzat de o acþiune violentã, atunci solicitaþi intervenþia autoritãþilor locale de poliþie pentru investigarea cazului; efectuarea investigaþiilor poate întârzia procedura de transport a corpului neînsufleþit în România ;
Dacã aþi aflat despre deces în timpul în care vã aflaþi în România, notificaþi în scris Direcþia Relaþii Consulare a MAE, la numãrul de fax: (021) 319-6869.
Transportul corpului neînsufleþit în România

Se poate face numai în condiþiile prevãzute de legislaþia naþionalã a þãrii respective ºi în conformitate cu regulile internaþionale aplicabile;
Personalul consular vã poate oferi detalii în legãturã cu aceastã procedurã ºi vã poate facilita contactul cu casele funerare care asigurã transportul în România;
Pentru transportul internaþional al corpurilor neînsufleþite este necesar paºaportul mortuar; paºaportul mortuar se elibereazã de ambasadele sau consulatele României (pentru transportul urnelor cu cenuºa crematã nu este necesar paºaport mortuar).
Ce poate face personalul consular al României:

Poate înregistra decesul la ambasadã sau consulat ºi poate elibera un certificat de deces românesc (pe baza certificatului de deces emis de autoritãþile locale ºi a altor documente prevãzute de legislaþia românã) ;
Poate oferi informaþii privind procedurile care trebuie urmate în caz de deces, precum ºi coordonate de contact ale caselor funerare care se ocupã de incinenare sau de îmbãlsãmarea ºi transportul corpului neînsufleþit;
Poate elibera paºaportul mortuar necesar transportului internaþional al corpului neînsufleþiti.
Ce nu poate face personalul consular al României:

Nu poate desfãºura anchete sau investigaþii în legãturã cu decesul pe teritoriul unui stat strãin;
Nu poate plãti costurile de incinerare sau de înhumare ºi nici pe cele de transport al corpului neînsufleþit în România;
Nu poate acoperi eventuale datorii sau angajamente rãmase neonorate ale persoanei decedate.

http://www.comune.torino.it/ro/documente/decesul-n-italia.shtml

Memorat
silviana
Jr. Member
*

« Răspunde #1 : 06-04-2008, 13:23:19 »

am si eu o intrebare..eu m am casatorit aici de ceva timp....in tara nu am mai fost de 2 anni..e obligatorio ca eu inregistrez casatoria mea din italia in romania?? multam
Memorat
bonniewhite
Sr. Member

« Răspunde #2 : 06-04-2008, 14:14:40 »

obligatoriu nu e! eu sunt casatorita de 8 ani, n-am transcris-o si nici n-am de gand.
dar daca poti, poate ca nu strica s-o faci.
Memorat
solana
Sr. Member

« Răspunde #3 : 06-04-2008, 15:43:09 »

Si la mine au trecut mai mult de 6 luni. Oare ce pierdem?
Memorat
silviana
Jr. Member
*

« Răspunde #4 : 06-04-2008, 18:31:56 »

Fetelor, eu imi aduc aminte ca ptr transcrierea casatoriei in rom, e obligatorie presenta de ambi sotii.....eu una, nu am sa o fac....
Memorat
karmeno78
Vizitator
« Răspunde #5 : 06-04-2008, 19:32:44 »

Fetelor, eu imi aduc aminte ca ptr transcrierea casatoriei in rom, e obligatorie presenta de ambi sotii.....eu una, nu am sa o fac....

GRESIT!  Wink
Memorat
Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #6 : 06-04-2008, 19:36:28 »

eu n-am facut-o niciodata (au trecut 15 ani), dar in Romania oricum rezulta ca sint casatorita cu un italian..
cine le-o fi spus, nu stiu.. le solite voci da corridoio mor mor
Memorat

DMIHNEA
Jr. Member
*

« Răspunde #7 : 26-04-2008, 18:22:00 »

Incerc sa nu devin repetitiv,ptr vesnica problema a sotziei-pasaport scazut si buletin de identitate scazut,se cere programare pe site-ul roembit,cum se facea odata?nu am mai intrat de mult pe aici,nu sunt la curent cu procedura.... Huh?
Memorat

Living like there's no....miine
kristyne79
Newbie

« Răspunde #8 : 07-11-2008, 15:46:47 »

Buna eu m-am casatorit in luna august cu un cetatean italian dar castoria sa oficializat in germania saptamana trecuta am fost in romania pentru transcrierea certificatului de casatoria la primaria unde am fost domiciliata ultima data mi s-au cerut un sca de documente certificatul de casatorie apostilat ,tradus si legalitzat , certificatul de nastere al sotului la fel si o multime de alte documente pe langa toate acestea trebuie sa astepti 7 luni , hmm uimitor numai in Romania se poate intampla asa ceva deci in concluzie sa transcrii o casatorie trebuie sa astepti 7 luni Sad( eu i-am zis doamnei asa daca in 7 luni divortez???mor)) asta este legea in tara noastra ............ nici nu stiu ce sa mai fac Huh???Pentru ca apropo e obligatorie transcrierea fara certificatul de casatorie eliberat si in Romania nu iti poti schimba nici cartea de identitate nici pasaportul  X-(dar asta e raman cu numele ce l-am avut inaintea casatoriei si basta  Cool
Memorat
Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #9 : 07-11-2008, 15:57:35 »

de ce, ti-ai schimbat numele? d-aia te-ai maritat in Germania sau...?

cind te gindesti ca femeile au luptat sa-si pastreze numele, nu sa fie "intestate proprietarului", precum automobilele...
Memorat

Lindor
Vizitator
« Răspunde #10 : 08-11-2008, 08:44:39 »

Buna, asteapta shi tu macar 8 luni pana la divortzz.....poate termini cu actele. o zi buna
Memorat
chansa
Full Member
**

« Răspunde #11 : 02-01-2010, 10:57:43 »

eu am reusit sa fac transcrierea casatoriei din italia in romania,si a nasterii copiilor.a durat cam o luna.acum am si certificate romanesti.asta doar pt doua motive:nu imi elibereaza buletin fara ele,si nu se poate divorta in ro,fara ele.sunt f utile,nu stii niciodata ce intorsaturi ia viata... Wink

Memorat

"davanti all'ignoranza, l'intelligenza tace... "
corana
Newbie

« Răspunde #12 : 16-04-2010, 20:49:25 »

Nelamurirea mea se refera la faptul ca la acordarea cetatenei italiene mi se schimba din nou fara voia mea numele in cel avut la nastere si nu stiu daca este obligatoriu sa modific si in
Romania datele de stare civila .
Lucrurile pot parea clare dar acest caz  nu l-am gasit in nici un act emis de statul roman  si anume cand o femeie cere cetatenia italiana ,prin decret al presedintelui Republicii Italiene i se schimba numele de familie revenind la cel din certificatul de nastere,avand  numai pasaport romanesc CRDS si carte de identitate italiana.In acest caz nu se poate aplica nici art. 43, alin. (3) teza a-II-a din Legea nr. 119/1996  deoarece nu am un alt pasaport in afara celui romanesc si nici prevederile art. 4, alin. 2 lit. "b" sau "e" din Ordonanta Guvernului nr. 41/2003 care se refera la schimbarea numelui pe cale administrativa si care oricum nu este o obligatie .Stie cineva in baza carei legi  sunt obligata si in ce mod trebuie sa comunic autoritatilor din Romania schimbarea numelui in Italia ?
Memorat
loredana-10
Jr. Member
*

« Răspunde #13 : 02-05-2010, 22:24:49 »

am si eu o intrebare:o procura care sa fie valabila cu siguranta in romania se face doar la ambasada,consulat?sau poate exista si o varianta mai simpla(fara a parcurge sute de km)? merci pt raspuns
Memorat
pippus
Admin
Veteran

« Răspunde #14 : 04-05-2010, 11:21:58 »

cred ca merge si procura la orice notar + apostilata la tribunal dar problema e ptr ce iti trebuie in romania, ptr ca ptr anumite chestii accepta numai alea de la consulat (de ex certificat de nastere, transcriere acte ), desi legal, nu ar trebui
Memorat

Pagini: [1] 2 3   In sus
Imprimă
Schimbă forumul: