Bine ai venit, Vizitator. Trebuie să te autentifici sau să îţi creezi un cont.

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.

Căutare detaliată

126615 Mesaje în 8494 Subiecte- de către 5003 Utilizatori - Ultimul cont creat: giovyna
Pagini: [1]   In jos
Imprimă
Autor Subiect: renuntare la domiciliu in Romania  (Citit de 1425 ori)
Madalina_Reloaded
Veteran

« : 28-07-2011, 14:23:01 »

a facut-o cineva? ce comporta chestia asta pentru un roman care totusi mai are proprietati acolo?
ce alte probleme se ivesc?
Memorat

daria
Full Member
**

« Răspunde #1 : 28-07-2011, 16:05:44 »

nimic ;o problema cu proprietatile se iveste in cazul in care renunti la cetateni(terenuri extravilane)
Memorat

Bucura-te de viata!
Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #2 : 28-07-2011, 17:23:08 »

multumesc.
dar daca renuntarea la domiciliu e doar "de fatada", dar continuu sa traiesc acolo?
Memorat

daria
Full Member
**

« Răspunde #3 : 28-07-2011, 18:45:10 »

nici o problema Wink
Memorat

Bucura-te de viata!
Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #4 : 28-07-2011, 18:54:01 »

multumesc!
Memorat

nica
Full Member
**

« Răspunde #5 : 28-07-2011, 19:54:08 »

De ce sa renunti la domiciliul romanesc??? N-ar trebui, daca nu esti obligat sa o faci. Si devii aproape obligat in momentul in care iti faci pasaport de cetatean roman cu domiciliul in strainatate. Ti se retine cartea de identitate romaneasca. Fara carte de identitate nu mai poti sa-ti faci pasaport in tara, decat mereu la consulatul din zona in care domiciliezi(aici sau in alta tara - n-are importanta).Practic, ti se schimba statutul fata de autoritatile romane din tara. Daca mai ai ceva in tara( bun mobil, imobil, cont, pensie, etc.....).te lovesti de un alt fel de birocratie, obligat fiind sa duci dovezi de aici care sa ateste calitatea ta de cetatean roman cu domiciliul in strainatate.
Imi pare rau daca n-am fost prea clara.
Memorat
Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #6 : 28-07-2011, 20:18:30 »

exista motive si motive, nica.
sa zicem ca as fi OBLIGATA sa renunt la domiciliul in Romania.
explica-mi, daca poti, ce ar insemna asta pentru pensia pe care o primesc in Romania.
despre bunurile imobile nu cred ca sint probleme. Fii-mea e proprietar in Romania, dar n-are domiciliu in Romania. N-a renuntat niciodata, pe motivul ca NU L-A AVUT niciodata acolo.
cu pasaportul cred ca e cum zici tu, desi stiam ca pasaportul RCDS se lua si in Romania...odata.. adica eu personal l-am luat... acum s-o fi schimbat.
Memorat

Geo
Sr. Member

« Răspunde #7 : 28-07-2011, 23:10:53 »

Iti ia cartea de identitate e adevarat,dar iti da din aceea provizorie pe 1 an,asa ca nu te rupi de tot de tara.Uite unul din motive de exemplu:am un prieten care sta de 17 ani in italia,niciodata nu si-a luat masina de acolo,anul trecut a venit si-a luat un duster de aici in leasing,acum pe 6 august vine si-si ia si o motocicleta,tot in leasing,numere romanesti,asigurare romaneasca.nu cred ca se poate compara o asigurare din italia cu cea din romanica,si mai ales daca sunt luate in leasing,ai si casco obligatoriu.asa ca... judecati voi.
Memorat
Crista
Global Moderator
Veteran

« Răspunde #8 : 29-07-2011, 06:48:24 »

Mada cu pasaportul romanesc crds si cu cartea de identitate it ca sa dovedesti unde iti e domiciliul n-ai probleme , in caz de nevoie urgenta iti poti face carte de identitate provizorie , se face raoid e valabila mai putin si tb sa dov3edesti ca ai o casa a ta proprietate sau ca stai in casa parintilor etrc ,... adica vine proprietarul cu tine la politie cum se face in mod normal cind nu esti tu proprietar . Trebuie sa le spui doar ca vei locui acolo o perioda, este cazul celor care au proprietati si vor sa isi petreaca si acolo o perioada din an sau a celor care au parinti in virsta si poate tb sa stea cu ei citeva luni, sau sa faca dus intors spre Ro .. fiecare cu motivele lui  .

Pentru pensie nu.i problema ca esti cetatean ro cu dom in strainatate .. cind se fac actele de pensie duci pasaportul crds cu cartea de identit it ca sa divedesti un domiciliu .. apoi cind pensia trebuie sa vina poti sa deschizi un cont la banca in Ro chiar si cu aceste documente sau poti pur si simplu sa dai un cont din strainatate in care sa se vireze pensia .. asa am auzit eu la tv cind mai raspundeau ascultatorilor ( in special cei din it si spania care nu se mai intorc in ro dar sunt la virsta pensiei ) .

gasit pe net,
http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/angajari/pensii-exportate-129844.html

Daca cel domiciliat intr-un stat membru UE are drept de pensie numai din Romania, cererea de transfer se face ca in cazul beneficiarilor din statele care nu sunt membre UE: cererea se transmite la casa teritoriala de pensii personal sau prin mandatar special desemnat, cu detaliile bancare si o copie de identitate a titularului, care atesta domiciliul sau actual. Plata pensiilor exportate se face in euro, lire sterline, USD.
 si aici mai multe
http://www.cnpas.org/portal/media-type/html/language/ro/user/anon/page/default.psml/template/generic;jsessionid=0B7D963B3196A4EC571924835C621560?url=%2Fcontent%2Fcnpas%2Fforeign.html&title=Pensionari+cu+domiciliul+in+strainatate
Memorat
Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #9 : 29-07-2011, 12:18:51 »

Va multumesc mult! Kiss Kiss Kiss

(PS. Geo, despre asigurari am vorbit in alta parte.. ai casco, costa putin, dar daca iti da foc la ea in Italia, nu esti acoperit.)
Memorat

Geo
Sr. Member

« Răspunde #10 : 29-07-2011, 17:29:45 »

Am citit Madalina dupa ce-am postat,multumesc!Stiam de lege si eu dar deocamdata nu-mi dau cu parerea,oricum altui prieten care este de vreo 4 ani in Italia (lucreaza ca sofer)l-au oprit si l-au descoperit ca e rezident de ceva ani.I-au luat pe loc carnetul de conducere si i-au dat amenda,scandal mare la firma odata ajuns la garaj,ca e neglijent,ca trebuia sa schimbe carnetul,ma rog trebuia sa stea in garaj acum la dispozitia firmei pe timpul cat intra in posesia noului carnet (preschimbare).S-a dus omul,si-a platit amenda,la cateva zile ce credeti ca gaseste in cutia postala?Carabinierii i-au trimis carnetul de Romania inapoi acasa!Si in ziua de azi tot cu carnetul de Romania conduce,a fost oprit de nenumarate ori in toata Europa,nimeni nu i-a reprosat nimic,ca este rezident de ani buni in Italia si el conduce in continuare cu cel romanesc.Nu neg ca necazurile te pasc la orice colt de strada,dar cred ca mai tine si de persoana care conduce masina,la felul cum este imbracata,cum se prezinta,cum vorbeste limba si la ce ora esti oprit in trafic pentru acel control.

Memorat
Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #11 : 29-07-2011, 17:51:51 »

Carnetul, din cite stiu eu, nu e obligatoriu sa-i faci conversia. Insa asigurarea la masina da, daca te opreste, poti ramine fara masina, depinde pe cine intilnesti... nu numai de cum esti tu.
plus ca asa cum ziceam, asigurarea romaneasca nu acopera daunele in urma actelor vandalice in alta tara (la Milano au dat foc la vreo 10 masini cu nr romanesc), apoi nici de amenda nu mai scapi, o platesti pe loc... plus revizia tehnica pentru care trebuie sa pleci in Ro...ecc...
sau pune un parbriz spart... ai pus-o. in It ti se schimba gratis... pina la urma, ce nu dai pe mere, dai pe pere...

Memorat

Geo
Sr. Member

« Răspunde #12 : 29-07-2011, 22:15:01 »

Cu amenda stiu ca m-au ars in februarie in Roma,76 de euroi Cry,le-am spus ca nu am nici un ban la mine si mi-au spus foarte relaxati,nici o problema,chemam platforma,ducem masina in depozit si cand ai banii vii sa o iei.Am bagat mana frumusel in buzunar si aia e,dupa aceea am intrebat-o daca ea nu a gresit niciodata,era o vigilleasa,stii ce mi-a raspuns,NU GRESESC,pentru ca eu merg pe jos!
Si gata s-a terminat smecheria!
Memorat
Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #13 : 29-07-2011, 22:20:03 »

ecco....
Memorat

ccdan
Jr. Member
*

« Răspunde #14 : 11-08-2011, 14:59:20 »

wtf? retin astia masinile daca nu se platesc amenzile pe loc?
aveti vreun link catre un text de lege/articol italian?
Memorat
Pagini: [1]   In sus
Imprimă
Schimbă forumul: