Bine ai venit, Vizitator. Trebuie să te autentifici sau să îţi creezi un cont.

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.

Căutare detaliată

126615 Mesaje în 8494 Subiecte- de către 5003 Utilizatori - Ultimul cont creat: giovyna
Pagini: [1] 2   In jos
Imprimă
Autor Subiect: Când rudele vin la noi în Italia ºi vor totul de-a gata  (Citit de 1032 ori)
Madalina_Reloaded
Veteran

« : 01-08-2011, 13:01:29 »

Începe mereu aºa: primeºti un telefon din România. Cineva dintre neamuri, pânã la a ºaptea spiþã sau prieteni din copilãrie de care n-ai mai auzit de când ai plecat din þarã, te roagã în mod convingãtor sã-i gãseºti ceva (întotdeauna þi se spune: orice!) de lucru în Italia fiindcã acasã este imposibil sã se mai descurce, datorii la bãnci, copii la ºcoalã, pãrinþi bolnavi etc.

Dupã  acel telefon, chiar dacã spontan te gândeºti la câte probleme ai deja,  la propria ta familie, la greutãþile prin care-ai trecut de când ai  venit ºi toate sacrificiile sau umilinþele, îþi spui cã ai putea sã  încerci sã-l ajuþi. Sângele apã nu se face. În plus, dacã poþi da un  ajutor, aºa cum poate l-ai visat sã-l primeºti, îþi unge sufletul.
 Înainte de a pune capul pe pernã îþi aduci aminte primul drum pe care  l-ai fãcut în Italia, chinul obþinerii unei vize turistice, banii  împrumutaþi ca sã vii, primul loc de muncã, îþi vine sã râzi ºi sã  plângi când rememorezi întâmplãrile de început, când nu înþelegeai prea  bine limba italianã. Ai ocazia sã faci un bine acum. A doua zi deja  întrebi în stânga ºi în dreapta de un loc de muncã ºi începi deja sã-l  prezinþi ca pe un om destoinic, priceput, serios, onest, etc. Prezinþi tu garanþie pentru el. Spontan, voluntar ºi încrezãtor cã dai o ºansã.
 Colacul de salvare
 "Persoana din România care a fãcut orice sã obþinã acest numãr de telefon crede cã eºti unicul colac de salvare. ªi cã în Italia mai mult ca sigur cã tu o duci foarte bine.
 A auzit cã eºti îngrijitoare la o bãtrânã. Te-a sunat de douã ori ºi  tu i-ai spus o datã cã te uiþi la televizor ºi a doua oarã cã eºti la  cumpãrãturi. Te-a vãzut anul trecut când ai venit în România ºi þi-ai  pus centralã în apartament ºi þi-ai mai adus lucruri (scumpe) din  Italia. Te-a vãzut cã ai haine ºi mai multe sandale decât a avut ea în  ultimii 10 ani.
 E logic. O duci bine în Italia. Italienii sunt  bogaþi ºi dacã tu trãieºti acolo ai viaþa ca ei. Ei au mereu frigiderul  plin, merg seara la pizza, merg dupã lucru la mare. Au pauzã de masã  între ora 13-16. Au al treisprezecelea salariu. Viaþa este mai uºoarã ca  în România, e clar! Aºa gândeºte un român înainte sã vadã Italia, sã  cunoascã modul de viaþã ºi modul de a munci pânã la epuizare", mãrturiseºte Ana Maria stabilitã la Bologna de 6 ani.
 Ionela M. a venit în urmã cu patru ani cu o prietenã la Lascari,  fiindcã veriºoara ei a evitat ºi s-a eschivat sã o cheme. Atunci nu a  înþeles-o. "Ea îmi spunea cã e mai greu ca în România,  la fabrica de confecþii. Aici îngrijea doi bãtrâni, unul paralizat. Da,  se uita la televizor împreunã cu bãtrâna care era surdã. Televizorul  mergea la maxim, limba nu o înþelegea prea bine ºi abia aºtepta sã iasã  în cele douã ore libere, sã stea în liniºte.
 Bãtrânii nu erau bogaþi, ba dimpotrivã. Mâncarea se cumpãra puþinã ºi se fãcea mereu economie la orice. Duº fãcea o datã pe sãptãmânã.  De aceea regreta munca la confecþii. Dupã ora 16 era liberã. Putea sã  se plimbe, sã se întâlneascã cu o prietenã la o cafea, o plimbare în  parc, sau prin magazine. Aici nu avea unde sã se ducã sau sã se  întâlneascã. De acasã toatã lumea aºtepta sã trimitã bani, sã-i ajute.  Doar de aceea a plecat, nu-i aºa?"
 Veriºoara
 Obosit(ã) dupã zilele de lucru, primeºti din nou telefon de la "ruda apropiatã" care te anunþã cã vine peste o sãptãmânã.  ªi-a fãcut rost de bani pentru transport, þi-a pregãtit ºi þie niºte  cadouri, cã doar nu o sã vinã neatent(ã), un pic de bun-simþ... Ajunge  pe la ora x, dacã ai putea sã-l aºtepþi la aeroport sau la autogarã ar  fi minunat, el(ea) nu o sã te deranjeze, nici nu o sã simþi prezenþa!  Ai intrat în horã, trebuie sã joci! Vine ziua Z! Parcã ai ºi tu emoþii.  ªtii prin ce ai trecut. Pânã ai ajuns acolo unde eºti þi-a trebuit  multã muncã ºi multã rãbdare. Eºti respectat(ã) ºi cunoºti stilul de  viaþã, te-ai obiºnuit. O sã-i oferi toate sfaturile necesare, tot  sprijinul de care are nevoie. O sã-i spui ce sã nu facã. Paula M. s-a  stabilit acum 20 de ani în Italia. S-a realizat din toate punctele de  vedere. Are acea sensibilitate aparte a românului care destabilizeazã  sufletul.
 Când a primit acel telefon n-a stat un minut pe gânduri. Era o veriºoarã a mamei ei,  lucrase la Bucureºti într-un birou funcþionarã. A venit repede, plinã  de viaþã ºi de visuri. Cu bagaje pentru Antarctica la Bari. I-a adus  cadouri: viþã de vie ºi varzã muratã pentru sãrmãluþe, pateu de ficat,  zacuscã ºi niºte cârnaþi afumaþi. Marfã extraordinarã!
 Abia ajunsã, veriºoara s-a fãcut utilã: i-a schimbat mobila din casã  când era la serviciu cã "nu era pusã bine". S-a dus la magazinul din  faþa casei ºi a umplut frigiderul ca în timp de rãzboi: unt, marmeladã, carne, peºte, conserve, fructe ºi mulþi detergenþi.
 Între timp, Paula îi gãsise un post de badante la o familie de  italieni în vârstã, pentru 800 de euro. Îi face "codice fiscale", îi  face rezidenþa la ea acasã, petrec câteva seri la un pahar de vorbã...  cu amintiri din copilãrie. Se duce veriºoara la primul ei loc de muncã  în Italia. Recomandatã, cu acte în regulã! Cu pastile "Moment" pentru  dureri de cap de la cãldura umedã din zonã.
 Stã o sãptãmânã ºi în week-end veriºoara se prezintã dis-de-dimineaþã la Paula acasã. "Eu nu rezist! Eu nu pot sta la cheremul lor non-stop. Eu vreau sã ies, vreau sã fac altceva. Nu pot sta cu bãtrânii."
 Paula rãbdãtoare o întreabã ce i-ar place sã facã. "Vreau sã lucrez la un hotel." Alte telefoane, drumuri, rugãminþi ºi pânã la urmã s-a rezolvat. Între timp, veriºoara a vorbit cu soþul ei la telefon ºi l-a chemat ºi pe el,  cã ceva de lucru se va gãsi. Dupã douã zile de autocar, Nae e umflat la  faþã cã l-a tras curentul ºi ia algocalmin. Cã numai cu algocalmin îi  trece. Veriºoara a lucrat trei zile. "E prea greu,  schimb douã autobuze, e mult de lucru, colegele se poartã urât cu mine  ºi salariul este mic de 1000 de euro. ªtii, m-a sunat veriºoara Elena,  ea e la Roma, lucreazã într-o pizzerie ºi ia 1.500 euro. Mã duc la ea ºi  nu te mai deranjez!" Pastile de durere de cap, uitate de veriºoarã i-au  folosit Paulei! Veriºoara împreunã cu Nae au dispãrut, poate la Roma,  poate în altã parte. învãþãtura Paulei este: "cred cã aº repeta  experienþa fiindcã vreau sã ajut; am învãþat sã-mi prepar singurã pateul  de ficat!!!"
 Fratele
 Emilia S. locuieºte la Bergamo de 15 ani. Lucreazã, este cãsãtoritã  cu un italian ºi îl are aproape pe fratele ei. Anul trecut a primit un  telefon de la un vãr, care lucra în construcþii la Roma, zilier.  Disperat, înfometat a sunat-o dupã ce a obþinut numãrul de telefon de la  pãrinþii ei. I-a trimis Emilia bani de tren, l-a luat acasã ºi i-a  cãutat de lucru la un alt român din Brescia care avea o firmã de  construcþii. A lucrat ºapte luni, a ajuns ºef de echipã, era apreciat ºi  lãudat de toatã lumea. Într-o zi ºi-a anunþat ºeful cã ºi-a gãsit altceva de muncã ºi cã de mâine nu mai vine. Nimeni nu mai auzit de el.
 Antoaneta D. ºi-a adus fratele la lucru în Faenza, la o spãlãtorie  auto. Dupã ce s-a vãzut cu toate documentele fãcute, frãþiorul ºi-a  fãcut un credit pentru o maºinã scumpã, ea semnând ca garant. Apoi  fratele a plecat în România ºi a vândut maºina. Acum e plecat în  Irlanda. Antoaneta plãteºte pentru 10 ani rata la banca italianã. "Frate, frate, dar brânza-i pe bani".
 Crina Suceveanu
http://www.gazetaromaneasca.com/observator/36-comunitate/1403-cand-rudele-vin-la-noi-in-italia-i-vor-totul-de-a-gata.html#josc1237
Memorat

darkangelo
Sr. Member

« Răspunde #1 : 01-08-2011, 21:18:15 »

La astea oricare ar mai putea adauga lungi poeme.
Personal am preferat sa ma abtin de la asemenea gesturi.Nu-mi place inghesuiala.
Memorat

...........shut up and drive.......
pcris
Jr. Member
*

« Răspunde #2 : 06-08-2011, 13:54:15 »

:Dde asta e mai bine sa iti vezi de traba ta si sa nu te uiti in jur. fiecare cum isi asterne asa doarme
Memorat

ccccc
bx3m
Jr. Member
*

« Răspunde #3 : 01-09-2011, 15:11:40 »

@pcris : poate ca nu ar trebui sa dau sfaturi, sunt aici de 2 luni doar, dar "fiecare isi vede de treaba lui si nu se uita in jur" e stilul italian; noi, romanii, suntem altfel, si nu ar trebui sa ne schimbam stilul nostru doar pentru ca suntem aici - in inima, eu tot roman raman  Smiley
Memorat
Cocolina
Sr. Member

« Răspunde #4 : 01-09-2011, 15:57:22 »

Da....dar aceste intamplari reale sunt defapt oglinda realitatii noastre,a tuturor,fara exagerari,poate putin prea euforice descrise,unele intamplari ar putea tine locul filmelor de groaza....
Un lucru bun ramane....cei arsi odata s-au lecuit,caritate nu mai face nici beserica.
Memorat

Cerul n-ar avea curcubeul,daca ochii n-ar avea lacrimi...
darius05
Sr. Member

« Răspunde #5 : 01-09-2011, 16:01:21 »

Dar,din cand in cand o mana de ajutor putem sa dam,caci asta inseamna de fapt omenie! Wink
Memorat
Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #6 : 01-09-2011, 16:25:53 »

Un lucru bun ramane....cei arsi odata s-au lecuit,caritate nu mai face nici beserica.
corect
Memorat

Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #7 : 01-09-2011, 16:30:16 »

hai sa lasam cuvintele pompoase cu omenia si "noi romanii sintem cu stea in frunte", ca a devenit un disc atit de consumat, ca scirtiie...
sint romani si aia care profita de omenia ta, apoi ti-o "trag" cum pot. sint romani si aia care iti VIND locul de munca, iti VIND pina si numarul de telefon la care sa suni pentru un loc de munca, chiar daca intre timp a fost ocupat sau nu e ceea ce te intereseaza.. mai lasati-o naibii cu "asta e de italieni, nu de romani", ca-s romani si aia care aduc fetele la prostituat pe aici, romani si cei care te "indreapta" spre actiuni criminale s.a.m.d.
si nu se intimpla doar aici, SE INTIMPLA SI IN ROMANIA!!!
Memorat

darius05
Sr. Member

« Răspunde #8 : 01-09-2011, 16:40:51 »

Ai dreptate,dar eu inca nu am intalnit acele persoane si inca sunt convinsa,ca daca eu nu sunt in stare sa fac rau cuiva,de ce altul ar dori sa-mi faca mie? ;)De multe ori cu moneda cu, care platesti cu aceia vei fi platit!
Memorat
pippus
Admin
Veteran

« Răspunde #9 : 01-09-2011, 16:43:13 »

aiurea. poate numa in povestile duhovnicesti si in filmele cu oameni buni...

p.

Ai dreptate,dar eu inca nu am intalnit acele persoane si inca sunt convinsa,ca daca eu nu sunt in stare sa fac rau cuiva,de ce altul ar dori sa-mi faca mie? ;)De multe ori cu moneda cu, care platesti cu aceia vei fi platit!
Memorat

darius05
Sr. Member

« Răspunde #10 : 01-09-2011, 16:46:04 »

Sper sa nu ma trezesc prea curand la realitate! :PEste adevarat nu am avut parte inca, de astfel de tratamente!
Memorat
Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #11 : 01-09-2011, 16:50:30 »

desteptarea!!!
e o vorba romanesca "daca esti bun, esti luat de prost"....
aveti instincte caritabile? faceti ceva pentru cei care au cu adevarat nevoie, indiferent de nationalitate. dar nu mai visati cai verzi pe pereti ca, daca i-ati facut un bine unui roman, va va ridica o catedrala drept recunostinta. dimpotriva, sint unii care, cum am spus mai sus, TI-O TRAG BINE.
caz concret: "A" lucreaza intr-un loc impreuna cu fiica sa si decide sa o ajute si pe fina-sa, intervenind pentru a fi angajata. dupa x luni, "A" si fiica-sa sint date afara, pentru ca finuta cea draguta - care ramine la locul ei -a bagat fitile. aceeasi moneda, ha?
Memorat

bx3m
Jr. Member
*

« Răspunde #12 : 01-09-2011, 17:25:05 »

Corect, daca vrei sa faci un bine, fa-l cui are nevoie, nu cui iti convine tie (aici intervine scarba mea pentru pomenile facute in Romania, unde chemi toate neamurile care te-au chemat si ele la pomeni).
In viziunea mea, cand fac un bine nu ma astept nici macar sa mi se multumeasca, ajut pentru ca asa vreau si gata. Nu ma astept sa mi se intoarca pe lumea cealalta, nici vreo statuie nu vreau.
Stiu ca sunt romani care ti-o trag cand ti-e lumea mai draga, dar asta e lumea in care traim, pe "romanii" astia ii gasesti peste tot.
Caz concret : ii cer, imprumut bineinteles, cumnatului meu italian, bicicleta lui sa ma plimb - el zice ca are nu stiu ce rupt si nu merge, ok, asta e. La cateva zile il aud ca a iesit cu baiatul lui la plimbare ... iar cand el pleaca in Romania in concediu, eu imi sun toti prietenii sa ii ia de aeroport, sa ii duca la mare, sa ii aduca de la mare ... Deci, astia sunt italienii, nu noi romanii. Poate ca tu Madalina ai avut parte de niste experiente care ti-au format parerea ta, pe care eu nu le-am avut (inca, sau nu o sa le am). DAR una peste alta, romanul e altfel decat italianul ... evreii ?!?!? AMATORI, elevi ai italienilor ...
Memorat
Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #13 : 01-09-2011, 22:51:22 »

nu, eu n-am avut experiente de-astea, pentru ca eu imi vad de treaba mea si nu fac "opere de beneficienta". mie mi se pling romanii pe la colturi, dar cind e vorba sa-i dea in git oficial, nu stiu... nu stiu ei de-asta!!
hai sa ne vedem mai bine birna din ochii nostri.
Memorat

pcris
Jr. Member
*

« Răspunde #14 : 08-09-2011, 13:25:55 »

nu numai rudele se comporta asa ci aproape  toti romanii de pe aici . e o chestie de mentalitate ca trebuie sa ii ajuti . esti obligat sa ajuti la mutat la facut cumparaturi si multe altele . apoi se pling la altii ca le ceri 10 euri de benzina . invidia si gelozia caracterizeaza mare parte dintre ei . daca iti iei un tv de 32 ei se duc repede si iau unul de 50 nu conteaza ca platesc 3 ani de rate. bautura e pe primul plan si cu vaporii alcoolului in creer se apuca si ii critica pe altii . astia sunt romanii care i-am cunoscut aici . daca eram acasa era imposibil sa ii cunosc ptr ca isi stiau de lungul nasului si nu se bagau in seama in mod gratuit .CINE II baga in seama '''???APROAPE TOTI MIRTANI SI TOPIRLANI !!
Memorat

ccccc
Pagini: [1] 2   In sus
Imprimă
Schimbă forumul: