Bine ai venit, Vizitator. Trebuie să te autentifici sau să îţi creezi un cont.

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.

Căutare detaliată

126615 Mesaje în 8494 Subiecte- de către 5003 Utilizatori - Ultimul cont creat: giovyna
Pagini: [1]   In jos
Imprimă
Autor Subiect: Veneti in Romania  (Citit de 1560 ori)
radu
gadjo
Veteran

« : 20-03-2009, 08:42:35 »

<a href="http://www.youtube.com/v/i9uAKWm9wEM" target="_blank">http://www.youtube.com/v/i9uAKWm9wEM</a>

(AGI) - Venezia, 18 mar. - E' stato presentato oggi a palazzo Balbi, sede della Giunta regionale del Veneto, dall'assessore ai Flussi Migratori Oscar De Bona, il volume "Veneti in Romania". Si tratta dell'ultima pubblicazione della collana "Civilta' Veneta nel mondo", diretta da Gianpaolo Romanato e finanziata dalla Regione del Veneto.
  La Giunta regionale, infatti, su relazione dello stesso assessore, aveva approvato un provvedimento con il quale ha accolto la proposta - presentata dal Centro Interuniversitario di Studi Veneti (CISVe) di Venezia e dall'associazione Bellunesi nel Mondo - per la realizzazione di una serie di ricerche dedicate alla presenza veneta nel mondo, due delle quali gia' pubblicate e relative al Sudafrica e agli Stati Uniti.
  Quella presentata oggi e' una ricerca condotta dal Roberto Scagno, docente di Lingua e Letteratura Romena presso l'universtita' di Padova, in collaborazione con Paolo Tomasella, architetto e dottore di ricerca in architettura tecnica presso l'universita' di Trieste e Corina Tucu, che ha conseguito il dottorato di ricerca in storia presso l'universita' di Iasi iná Romania. Referente scientifico del progetto e' il Gianpaolo Romanato, docente di Storia contemporanea presso l'universita' di Padova e componente della Consulta regionale dei Veneti nel Mondo.

http://www.agi.it/venezia/notizie/200903181813-cro-rt11340-art.html

<a href="http://www.youtube.com/v/jbAZpSBzKiE" target="_blank">http://www.youtube.com/v/jbAZpSBzKiE</a>

Memorat

duracell
Full Member
**

« Răspunde #1 : 20-03-2009, 09:48:14 »

Interesant primul film, mai ales ca am aflat un lucru nou despre Romania si anume ca din '48 noi am facut parte din Uniunea Sovietica.
Iarasi interesant ca Romania era "sorella" Italiei cand stateam bine economic iar Italia ba iar cand respectabilii domni au fost intrebati de Romania de acum mai saraca decat Italia au facut o mica pauza ca sa-si caute cuvintele.
Am o intrebare pentru aceia dintre voi care pot sa ma lamureasca, daca au fost asa de civilizati cei din Veneto cand au emigrat in Romania de la ce vine cuvantul "venetic"?
« Ultima modificare: 20-03-2009, 09:54:52 de către duracell » Memorat
eccellentesuperdeluxe
Vizitator
« Răspunde #2 : 20-03-2009, 10:03:34 »

Nu stiu sa-ti raspund la ultima intrebare.
Pot insa sa afirm,fara nicio indoiala,ca in perioada interbelica Romania era una dintre tarile cele mai civilizate din Europa de Est.
Impreuna cu Cehia-a patra tara la nivelul industrial de atunci-Romania a fost si singura tara carpatica care,in ani premergatori ai celui de-al doilea razboi mondial,a sperimentat o democratie parlamentara deplina.

In Italia,incepand din ani 10-20 ai secolui trecut,multi migranti au preferat sa mearga in Romania,ca muncitori calificati.
Ambasada Italiei a trebuit prin aviz sa-i alerteze pe conationalii nostri,printr-o comunicare oficiala,despre faptul ca autoritatile vamale romanesti s-au plans ca Italieni: Intrau ilegal la granita,fara permisul de sedere.
Memorat
duracell
Full Member
**

« Răspunde #3 : 20-03-2009, 10:15:15 »

http://dexonline.ro/search.php?cuv=venetic
intai a fost moneda republicii venetiene, in circulatie pe la noi, si abia pe urma cetatenii din veneto (daaaiii!!!!); si e din greaca, zic si io...

Ce convenient ai sarit peste prima definitie!  Smiley (dictionarul online nu reda toate conotatile cuvantului)
Legat de moneda republicii venetiene care a venit la noi inaintea venetienilor da-mi voie sa te contrazic. Daca nu ma insel chiar orasul tau de bastina a fost un soi de colonie venetiana incepand cu multe secole inainte de 1900.
Daca e sa te duc in Cluj numai sa iti arat constructii la care au lucrat mesteri venetieni pe tot parcursul evului mediu nu cred ca imi ajunge o zi.

Departe de mine sa sustin ca italienii imigranti la noi ar fi fost in imensa lor majoritate altceva decat oameni excelenti dar atitudinea tipului acela care ii considera sfinti pe toti din Veneto si apoi inghitea cand a fost vorba de romani mi se pare usor ipocrita/naiva.
« Ultima modificare: 20-03-2009, 10:32:38 de către duracell » Memorat
duracell
Full Member
**

« Răspunde #4 : 20-03-2009, 10:27:53 »

Nu stiu sa-ti raspund la ultima intrebare.
Pot insa sa afirm,fara nicio indoiala,ca in perioada interbelica Romania era una dintre tarile cele mai civilizate din Europa de Est.
Impreuna cu Cehia-a patra tara la nivelul industrial de atunci-Romania a fost si singura tara carpatica care,in ani premergatori ai celui de-al doilea razboi mondial,a sperimentat o democratie parlamentara deplina.

In Italia,incepand din ani 10-20 ai secolui trecut,multi migranti au preferat sa mearga in Romania,ca muncitori calificati.
Ambasada Italiei a trebuit prin aviz sa-i alerteze pe conationalii nostri,printr-o comunicare oficiala,despre faptul ca autoritatile vamale romanesti s-au plans ca Italieni: Intrau ilegal la granita,fara permisul de sedere.

Stiam de multe din cele descrise de tine aici, tot de pe forumul asta si probabil tot de la tine.
Era postat acum ceva vreme un anunt din ~1900 in italiana despre conditile in care puteau italienii ajunge legal sa lucreze in Romania.

Pana la revolutie habar n-am avut ca exista comunitati de italieni nascuti de generatii in Romania, pana la alegerile din '96 cand am intalnit o domnisoara simpatica ce strangea semnaturi pentru a candida in parlamentul Romaniei din partea minoritatii italienilor din Romania. La inceput am crezut ca glumeste pana a inceput sa-mi povesteasca putin din istoria comunitatii ei.
Memorat
eccellentesuperdeluxe
Vizitator
« Răspunde #5 : 20-03-2009, 21:46:03 »

tot de pe forum Grin Grin Grin

Memorat
radu
gadjo
Veteran

« Răspunde #6 : 25-05-2009, 23:52:51 »

“Venetic” en roumain.
Économie et mentalités collectives médiévales

par Stelian Brezeanu, Université de Bucarest

Quaderni della Casa Romena 2 (2002): Occidente-Oriente. Contatti, influenze, l’image de l’autre (a cura di Ion Bulei, ªerban Marin e Rudolf Dinu), Bucarest: Casa Editrice Enciclopedica, 2003

http://www.geocities.com/serban_marin/brezeanu2.html
Memorat

tenghy
SCUIPACIOASA, DRAGHE !
Sr. Member

« Răspunde #7 : 05-06-2009, 12:49:43 »

Cartierul venezia (Velentza) din Oradea azi e cartierul de tzigabni dar la origine era probabil al venetienilor. E aproape de cetate.
Memorat
radu
gadjo
Veteran

« Răspunde #8 : 05-06-2009, 17:36:08 »

Cartierul venezia (Velentza) din Oradea azi e cartierul de tzigabni dar la origine era probabil al venetienilor. E aproape de cetate.

asa e ! se dadeau cu gondola prin mlastina toata ziua si cand se plictiseau mergeau la Venetia de Sus ( Felsovenice) in judetul Brasov

Velenþa este un cartier în Oradea, poziþionat în partea de est a oraºului. Numele de Velenþa provine din maghiarul Váradvelence (în trad. "Veneþia Oradiei"). Este cel mai vechi cartier al oraºului, fiind atestat la scurt timp dupã cetatea Oradiei ca aºezare. Satul Velenþa a fost fondat de mesteºugari ºi negustori într-o zonã mlãºtinoasã
http://wikimapia.org/#lat=47.0441595&lon=21.9577217&z=15&l=0&m=a&v=2
Memorat

tenghy
SCUIPACIOASA, DRAGHE !
Sr. Member

« Răspunde #9 : 05-06-2009, 19:41:01 »

nuntzeleg care-i baiul.
E dragutza harta aia. Io stau in cartierul Rogerius, (ala era un episcop puliez din Gran Varadino in 1200) aproape de Olosig de fapt cimiterul Olosig e chiar langa blocul meu. Olosig inseamna talian.

Si tot iti mai spun ca timisorenii condusi de Pippo Spano, un condotiere di ventura au portnit razboi impotriva Veneziei.
« Ultima modificare: 05-06-2009, 19:51:18 de către dr tenghy » Memorat
Pagini: [1]   In sus
Imprimă
Schimbă forumul: