Bine ai venit, Vizitator. Trebuie să te autentifici sau să îţi creezi un cont.

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.

Căutare detaliată

126615 Mesaje în 8494 Subiecte- de către 5003 Utilizatori - Ultimul cont creat: giovyna
Pagini: 1 [2]   In jos
Imprimă
Autor Subiect: Alba ca Zapada  (Citit de 2390 ori)
Crista
Global Moderator
Veteran

« Răspunde #15 : 29-04-2009, 14:15:17 »

s-ar putea sa fie din cauza fainii .. Eu am un fix niciodata nu ma iau str8ct dupa o reteta caci faina e diferita in functie de conditiile in care a fost pastrata ( chiar si la magazin nu doar in casa ) una cere mai mult lichid alta mai putin. Daca insa stii cum tb sa fie aluatul atunci te orientezi ;-) .

Oricum sa stii ca la mine s-au inmuiat si au fost bune a doua zi asa cum trebuie, au fost insa facute iarna ( la un revelion) cind este racoare in casa, le-am tinut o moapte intr-o camera care da spre nord -est si deci mai racoroasa de felul ei, plus ca in casa nu incalzesc peste 19 grade .. era ca in camara in Transilvania :-)
Amoniac nu am avut caci pe vremea aia ( acum vreo 5 ani ) habar nu aveam ca amoniacul in It se cumpara de farmacie :-)
Poza e urita caci sunt pozate niste resturi si alea amestecate cu televizor si parca si un colt de torrone cumparat...

Exista aici pe forum si o reteta scris de Karmeno dar s-a pierdut probabil, pacat, precis era cea mai buna.

uite inca o reteta de foi , nu sunt de alba ca zaoada dar poate sunt mai bune caci sunt cu smintina, asta ca sa ma spal de pacate ca nu ti-a placut alba ca zapada LoL

reteta dintr-o carticica cu retete ardelenesti
foile ( pt 3 buc)
400 gr faina
100 gr untura
100 gr zahar pudra
1 ou
1 plic de praf de copt
3-4 linguri de smintina ( cea acra)

facultativ si reteta pt creama asa cum e in carticica ( se numeste simplu prajitura cu smintina):
1 l lapte
6 linguri faina
200 gr + 2 linguri zahar
200 gr unt
2 linguri cacao
1 plic zahar vanilat

foile se fac ca toate foile coapte pe dosul tavii si se lasa la racit

crema: lapte+faina+2 lg zahar se ingroasa pe foc
separat unt+restul de zahar se freaca spuma
se imparte crema in 2 si in jumatate se pune cacao si in cealalta zaharul vanilat

se ung foile, se lasa la rece , se taie a 2 a zi dupa ce punem si o glazura peste sau pudram cu zahar
Memorat
Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #16 : 29-04-2009, 14:31:13 »

Citat
habar nu aveam ca amoniacul in It se cumpara de farmacie
eu folosesc bicarbonat cind n-am praf de copt.

PS. nota pentru tine, Crista... "i 3 cucchiai", nu "LE 3 cucchiai" si "lo zucchero", nu "Il zucchero"
Memorat

Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #17 : 29-04-2009, 14:33:53 »

Citat
Daca insa stii cum tb sa fie aluatul atunci te orientezi ;-)
pai una care face prajitura pt prima oara n-are cum sa stie cum trebuie sa fie aluatul, daca nu se precizeaza in reteta... asta-i baiul.
oricum mie nu-mi place reteta asta, cred ca nu depinde numai de faina dar si de faptul ca un cuptor electric nu coace ca o flacara, foile ies lucioase, nu poroase. ale mele pareau mai mult focaccia decit foi de prajitura.
Memorat

Crista
Global Moderator
Veteran

« Răspunde #18 : 29-04-2009, 14:34:06 »

mersi Mada .. ma duc sa corectez dar e cam plin de greseli pe acolo sper eu din inima sa fie mai multe printre retetele vechi decit cele noi LoL macar sa arat ca ceva am invatat in ultima vreme.  Tongue
Memorat
Crista
Global Moderator
Veteran

« Răspunde #19 : 29-04-2009, 14:36:42 »

nu stiu ce sa spun eu am facut atunci ( in 2004 sau de cind e reteta ) pentru prima oara dar vazusem de multe ori cum se face, deci cum trebuie sa fie aluatul nici prea tare nici prea moale  Wink

cit despre cuptorul electric nu ma pot exprima eu il am clasic pe gaz
Memorat
Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #20 : 29-04-2009, 14:44:01 »

pai probabil si eu am vazut-o de zeci de ori, dar in mod sigur nu am fost atenta, ca eram la mama fata... si uitasem complet de prajitura asta.
am descoperit-o inainte de pasti pe nu stiu care site si de-abia dupa mi-am dat seama ca e prajitura pe care mama o facea des. Dar nu m-am apucat de ea tocmai pt faptul ca urasc sa fac 'nspe foi...dar pofta era mare.
apoi COINCIDENTA, a descoperit-o si gazzella pe blogul tau Grin
Memorat

Crista
Global Moderator
Veteran

« Răspunde #21 : 29-04-2009, 15:48:11 »

Cool si eu stateam cuminte si linistita ca nu ma dibuie nimeni LoL dehhh ..

cred ca ar tb intrat pe culinar.ro acolo sunt retete cu poze pas cu pas si sunt multe feluri/retete de alba ca zapada

oricum mie imi place ce acu foi cu miere, eu zic albinita poate si voi ii ziceti la fel si n-as da-o nici pe 5 albe ca zapada
Memorat
tenghy
SCUIPACIOASA, DRAGHE !
Sr. Member

« Răspunde #22 : 29-04-2009, 21:28:13 »

oricum mie imi place ce acu foi cu miere, eu zic albinita poate si voi ii ziceti la fel si n-as da-o nici pe 5 albe ca zapada

Hmm!
Pe cand dr tenghy facea caserole de prajituri pentru nunta, punea in ele si 2 bucati de  (cremes alb) alba ca zapada si doua de albinitza si dobos mic  Roll Eyes ce vremuri!
Si reteta albinitzei am uitat-o  Sad
stiu ca in crema era gris cu lapte amestecat cu unt , altceva nu mai stiu
Memorat
Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #23 : 29-04-2009, 21:45:25 »

ca tot o tii una si buna cu cremesul, am gasit si reteta unde scrie 350 gr faina Wink
eu zic ca 4-500 gr era prea mult..

Memorat

gazzella
Vizitator
« Răspunde #24 : 30-04-2009, 08:43:11 »

ma terminati!

lasati si retele ca nu-i ca-s clarvazatoare sa vad ce ati gasit voi si unde  Grin

deci albinitza aia, si retata pe care a gasit-o Madalina cu 350g faina

Crista, ce surpriza, nu stiam ca-i al tau blogul

fain!
Memorat
Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #25 : 30-04-2009, 10:34:57 »

cremes
http://www.culinaronline.com/478-cremes-alb
Memorat

Crista
Global Moderator
Veteran

« Răspunde #26 : 30-04-2009, 14:15:46 »

:-)  Cool

uite aici si ALBINITA ùfoile :

1 ou
150 g zahar
30 g unt
2 linguri miere de albine (incalzita)
1 lingura lapte ( dc aluatul este prea tare mai adaugati 1 lingura)
1 lingurita amoniac sau bicarbonat
400 g faina OO

crema:
170 g unt
200 g zahar
250 ml lapte
2 linguri gris

gem de caise sau piersici

glazura:
3 linguri apa
3 linguri zahar
2 linguri cacao
25 g unt

sau ciocolata amaruie topita

Intr-un vas la bain marie amestecam ingredientele( mai putin faina ) pentru aluatul de foi, mierea trebuie sa fie calduta alfel nu se incorporeaza in aluat. Luam de pe foc si adaugam faina ( si dc e nevoie inca o lingura de lapte).
Trebuie sa obtinem un aluat nu foarte moale si lipicios dar nici tare ... atit cit este nevoie ca sa il putem intinde.
Se imparte in 4 si se presaa planseta cu multa faina, la fel si sucitorul ... Se intinde prima foaie subtire si se coace pe fundul tavii presarata cu faina, in cuptor la foc mediu. Cind incepe sa se coloreze ( dupa cca 4-5 minute) scoatem imediat tava si rasturnam sau lasam sa alunece  foaia pe un fund de lemn. Coacem urmatoarea foaie si tot asa ... lasam foile acoperite cu hirtie de copt ( eu am pus cite o foaie intre fiecare .. sau cu hirtie velina ) si cu un alt fund de lemn ( sau pentru cine are sunt niste table/ funduri de dimensiunea tavii din placaj) .

Se pregateste crema : grisul cu lapte fiert, cind s-a racit putin se adauga untul se freaca bine .

Se aseaza foile, pastram cea mai frumoasa dintre foi ca sa o punem ultima deasupra .. daca din greseala se rup/ sparg - pentru ca sunt foarte casante foile nu va faceti griji le asezati frumos si cind vor fii unse cu crema se vor lipi, cind taiati prajitura nu se baga de seama. Impartim crema in 2 si asamblam prajitura astfel:
 o foaie, crema, a doua foaie, ungem cu gem ( incalzit putin la bain marie ), a treia foaie apoi din nou crema si ultima foaie...

Se adauga glazura .

Se lasa de pe o zi pe alta ca sa se fragezeasca foile si sa o putem taia .

Memorat
tenghy
SCUIPACIOASA, DRAGHE !
Sr. Member

« Răspunde #27 : 30-04-2009, 14:43:31 »

ok nu-i ziceam cremes alb ii ziceam Feher Kremes si seamana cu poza pe care ai pus-o tu sus si nu cu asta.

Pe albinitza noi nu puneam glazura, si nici in cofetarie nu se punea
Memorat
Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #28 : 30-04-2009, 18:20:09 »

lamuriti-ne cu albinuta asta
Memorat

Crista
Global Moderator
Veteran

« Răspunde #29 : 01-05-2009, 08:00:54 »

este tot o prajitura cu foi, insa au miere in compozitie, se lucreaza mai greu decit cele albe sau alea cu bulion :-) dar mie imi place cel mai mult.
Acum ca unii pun ciocolata deasupra si altii nu... e chestie de gust... de reteta de familie ... nu stiu cum era cea de la cofetarie ca la Bucuresti nu se gasea dar dc zice Tengy asa tb sa fii fost oricum mie imi plòace cu cioco si o voi face mereu asa :-)

Tengy reteta ta de foi cu miere e la fel ca asta scrisa de mine ? dc nu e si evident dc ai timp poate scrii si reteta ta, please
Memorat
Pagini: 1 [2]   In sus
Imprimă
Schimbă forumul: