Sarmale de Cartea Recordurilor, la Praid
24 SEPTEMBRIE 2007
Ieri, la Praid, s-a þinut Festivalul Internaþional al Sarmalelor. "Este de-a dreptul extraordinar ce a reuºit sã facã echipa de la Sinaia: o sarma lungã de 1,4 metri, cântãrind 3 kilograme! Am fost sunat deja de cineva de la Cartea Recordurilor, care mi-a spus cã aceasta a reuºit sã doboare recordul mondial", a declarat primarul localitãþii Praid, Alexandru Bokor. La polul opus, titlul de cea mai micã sarma ºi l-a adjudecat o sarma de numai 4 milimetri lungime ºi 2 milimetri lãþime, pregãtitã de echipa din Mosónõk-Ungaria.
"Când am mãsurat-o, membrilor juriului nu le-a venit sã creadã, era mai micã de jumãtate de centimetru. I-am urmãrit cu atenþie când o preparau: au folosit scobitori ºi ace de gãmãlie ca sã poatã înfãºura tocãtura din carne într-o bucãþicã de foaie de varzã. Au fãcut 30 de astfel de sãrmãluþe în douã-trei ore", a precizat reprezentanta organizatorilor, László Ildikó. Echipei din Ungaria i s-a mai conferit ºi premiul pentru cea mai diversificatã gamã de sarmale gãtite la festival. Cea mai gustoasã sarma a fost pregãtitã de o altã echipã din Ungaria, reprezentanta oraºului Debrecen, în vreme ce bucãtarii români ºi-au adjudecat premiile pentru cea mai frumoasã prezentare - ANTREC Litoral din Constanþa, ºi pentru cea mai originalã reþetã - echipa bucureºteanã "Practic în bucãtãrie”, prezentând juriului sarmale în frunze de gulie, umplute cu ficat.
http://www.gandul.info/social/sarmale-cartea-recordurilor-praid.html?3932;933347Asta e domnul sarma, e din anii precedenti

de pe siteul
www.praid.ro