Bine ai venit, Vizitator. Trebuie să te autentifici sau să îţi creezi un cont.

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.

Căutare detaliată

126615 Mesaje în 8494 Subiecte- de către 5003 Utilizatori - Ultimul cont creat: giovyna
Pagini: [1] 2 3   In jos
Imprimă
Autor Subiect: Prajitura. Cum se zice in italiana la  (Citit de 4273 ori)
tengere
Vizitator
« : 07-10-2008, 11:19:24 »

la osanza (sper ca osanza ii zice in romaneste  Grin )
untura aia tipica care se pune in prajitura haioª (cred ca asa ii zice in romaneste, odata asa am vazut in cofetarie.
Deci ce sa caut in magazin in Italia si unde, in ce tip de magazine?
MUlllltumesc! Smiley

PS: sper sa nu ma mutati la gramatica, e vorba ingrediente la o prajitura buna
« Ultima modificare: 07-10-2008, 11:37:47 de către tengere » Memorat
simussette
Jr. Member
*

« Răspunde #1 : 07-10-2008, 11:49:03 »

strutto...
Memorat

"Non é vero che abbiamo poco tempo: la verita' é che ne perdiamo molto..." Seneca
tengere
Vizitator
« Răspunde #2 : 07-10-2008, 12:56:20 »

stutto e untura  Sad
Probabil se poate face si cu untura (si cu margarina, ca seamana cu foietajul) dar parca ce era osanza acasa nu se putea unge pe paine ca si strutto de aici, se folosea numai la prajitura aia.
 Sad Inteleg ca am pus o intrebare grea.  Sad
Memorat
Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #3 : 07-10-2008, 13:07:53 »

ai pus o intrebare care nu are raspuns, tenghy... in Italia osinza aia cred ca se foloseste doar la sapunuri... cred ca e SEBO..
Memorat

Crista
Global Moderator
Veteran

« Răspunde #4 : 07-10-2008, 13:12:46 »

eu stiu asa: ca ozinza este o grasime fina si delicata de pe burta porcului, nu este in cantitate mare si nu o obtii ca pe untura (strutto) topind grasimea porcului din toate partile corpului ( git, burta, spinare) . Tocmai din cauza ca este destul de putina haiosele si foile obtinute cu osinza  sunt considerate o prajitura mai deosebita. Poti sa folosesti cu incredere strutto atita vreme cit e curata si inodora  deci speciala pentru patiserie. Aici se foloseste strutto la multe retete de la tigelle pina la cannoli siciliani.

si acum las cuvintul si fruntaselor in ale gospodariei
« Ultima modificare: 07-10-2008, 13:33:54 de către Crista » Memorat
Katlin
Sr. Member

« Răspunde #5 : 07-10-2008, 13:28:53 »

diferenta dintre osinza si untura e ca, grasimea de la porc care se topeste pt a deveni mai fina si buna pt prajituri, deci osinza cea de care zicea mai sus crista, se face in lapte, deci la procedeul de topire al grasimii se adauga lapte, ala o face mai fina si frageda.
e un secret de patiser, pe care vi l-am desvaluit. Wink
in italia nu exista un cuvint anume pt osinza...exceptie facind daca o exista asa ceva, vreun regionalism, pe care nu-l cunosc, in vreo zona a italiei.
Memorat

"Il paese che non conosce suo passato, non ha futuro."
Indro Montanelli
tengere
Vizitator
« Răspunde #6 : 07-10-2008, 19:19:16 »

diferenta dintre osinza si untura e ca, grasimea de la porc care se topeste pt a deveni mai fina si buna pt prajituri, deci osinza cea de care zicea mai sus crista, se face in lapte, deci la procedeul de topire al grasimii se adauga lapte, ala o face mai fina si frageda.
e un secret de patiser, pe care vi l-am desvaluit. Wink

Se poate face acasa?  Huh?
(fara a avea un porc evident numai grasime de topit? Adaug lapte?  Shocked Ma tem ca intreb prostii dar  Smiley ?
Memorat
eccellentedeluxe
Vizitator
« Răspunde #7 : 07-10-2008, 19:27:19 »

osanza voastra vine din cuvintul latin "absungia",care in limba italiana s-a transformat in "SUGNA",care este grasimea de porc,obtinuta din interiorul animalului.
Memorat
angeli_que
Sr. Member

« Răspunde #8 : 07-10-2008, 20:52:06 »

noi faceam haiose cu osanza ,era grasimea de pe hai ,adica o piele transparenta care invelea intestinele de la porc,se macina si fara sa o topeasca o foloseau .nu mai stiu exact cum ii spune in Italiana ,dar oricum stiu ca se foloseste si pe aici ca sa inveleasca anumita rulada de carne.eventual trebuie sa incerci in macelari (dar nu alea din supermercate) si sa-i explici macelarului ce cauti .urca catre Biella unde macelari au porci lor si te pot ajuta.cand e facut haiosul cu grasime topita nu mai e haios,cel putin in casa la noi. pe hai cateodata era grasimea putina si daca aveai noroc puteai sa faci 3-4 portii de haiose .
la noi la Turda  cand se fac jumarile se pune intotdeauna putin lapte ca sa le faca mai gustoase .
Memorat

angeli_que
Sr. Member

« Răspunde #9 : 07-10-2008, 20:56:11 »

am cautat in retetele familiei ,grasimea de pe hai nu se topeste se macina dupa care se folosete pt. prepararea haioselor prajitura tare pretentioasa si extraordinar de buna,era mare fala cand aveai colindatori sa le pui pe masa haiose infoiate umplute cu silvoita si presarate cu zahar pudra.imi fac pofta de una singura ca sa am ce visa asta noapte! Cry
Memorat

Crista
Global Moderator
Veteran

« Răspunde #10 : 08-10-2008, 04:51:18 »

Ce zice Anjelik se gaseste si aici de cumparat dar nu prea are grasime pe el.. in romaneste se numeste prapore si se foloseste ca sa invelesti drobul iar in italiana se numeste "la rete di maiale" sau chiar " la reticella" o poti gasi ori in acelasi pachet cu ficatul de porc ori numai prapori multi intr-un singur pachet ( in tavita cu plastic transparent deasupra). Dar nu e tot anul la supermarket ci in general iarna si cred ca nici in toate regiunile dci tb sa cauti. Eu l-am gasit cum spuneam numai la COOP si in special de la Craciun pina prin martie-aprilie.

Memorat
Alis
Jr. Member
*

« Răspunde #11 : 07-11-2008, 08:13:08 »

praporele n-are nici o legatura cu osanza. si pana la urma, dc nu ai osanza, pui untura rece, solidificata. nu are chiar acelasi gust...dar merge. sau....cumperi slanina, o macini si ai "osanza" Smiley
Memorat
Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #12 : 07-11-2008, 09:11:58 »

m-ati zapacit... se gaseste untura curata, inodora (deci nu va iese prajitura "de porc") in cutii gata de cumparat.

Memorat

tengere
Vizitator
« Răspunde #13 : 07-11-2008, 13:06:01 »

da, se gaseste si prajitura gata de cumparat  Wink
dar nu e acelasi lucru.
Memorat
Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #14 : 07-11-2008, 14:32:59 »

ah bine, nu e acelasi lucru sa iei nu stiu ce, sa topesti, sa faci grasime puturoasa de carne s.a.m.d.
sau sa cumperi un porc, sa-l tai, sa-l pirlesti, sa-l bucatesti, sa aduni partile grase, sa le topesti...ca sa faci 2 prajituri in casa..
« Ultima modificare: 07-11-2008, 14:37:42 de către Madalina_Reloaded » Memorat

Pagini: [1] 2 3   In sus
Imprimă
Schimbă forumul: