Salut, va voi prezenta mai jos procedura de obtinere a DECLARATIEI DE VALOARE pentru studii superioare, pas cu pas, manualul pentru TOnTI.
Fac acest lucru, deoarece foarte multi profita de lipsa de informatii si birocratia existenta, cerand sume importante pentru obtinerea apostilei. De exemplu mie mi-a fost ceruta suma de 800 de euro pentru obtinerea unei apostile doar pe original pentru diploma de inginer si traducerea ei.
Pas1.
Obtinerea in doua exemplare a unei ADEVERINTE DE AUTENTICITATE pentru Diploma de Inginer/Diploma de licenta si pentru Foaia matricola, una pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii, Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor (Bucuresti, Str. Spiru Haret, nr.12) si una pentru Ambasada.
Programa analitica contine prin structura sa o adeverinta de autenticitate
Obtinerea in doua exemplare a unei ADEVERINTE DE AUTENTICITATE pentru Diploma de Bacalaureat, una Inspectoratul Scolar Teritorial si una pentru Ambasada.
Pas2.
VIZAREA DOCUMENTELOR de studii superioare.
COSTURI: 5 lei cererea tip (se completeaza acolo la depunerea actelor) + 20 lei per act (sunt cel putin 3 acte: diploma, foaia matricola si programa analitica) = 65 lei
Viza se obtine in aceeasi zi. Program 9-11 depunerea actelor, cam pe la 12:30 inapoierea documentelor vizate.
Pas3.
Vizarea actelor de studii liceale, sau postliceale la Inspectoratul ºcolar teritorial (Diploma de bacalaureat si foaia matricola)
COSTURI: 5lei cerere+20lei viza pe act = 45lei
Pas4.
Legalizarea cu APOSTILA (Convenþia de la Haga din 5 octombrie 1961) pe actul original de cãtre Prefectura teritorialã competentã.
COSTURI : (22 lei per act * 5 acte) + 3 lei cererea = 113 lei
Se plateste o taxa consulara la Trezorerie
Pas5.
Dupa legalizarea cu Apostila a tuturor originalelor documentelor de studii , se poate trece la traducerea legalizata autorizata pentru fiecare document în parte.
Cost : 20-25lei per pagina. Pe mine m-a ajuns 500 de lei. Aici conteaza cat de mare e Programa analitica (intre 20 - 50 de pagini).
Pas 6.
Efectuarea copiilor conforme la un Notar Public. In cazul programei analitice este suficienta copia primelor 5 si a ultimelor cinci pagini;
Costul e de 37,2 de lei pe Documentul tradus si copia legalizata + 3 lei pe actul original. Daca gasiti un Notar Public care a deschis un birou notarial in ultimele 6 luni, nu veti plati TVA si veti fi taxat cu 30 de lei in loc de 37,2lei.
Pas 7.
Legalizarea copilor legalizate si a traducerilor autorizate cu Apostila de cãtre Camera Notarilor Publici de unde apartine notarul.
Pentru fiecare document este necesar sa respectati ordinea urmatoare :
• Cerere tip copie legalizata
• Cerere tip traducere autorizata
• Copie CI/BI
• Copie Xerox dupa copie legalizata
• Copie Xerox dupa traducere autorizata
• Act original
• Copie legalizata
• Traducere autorizata
Costul e de 35 lei per document, 5 acte (diploma licenta, foaie matricola, programa analitica, diploma bacalaureat, foaie matricola) * 2 (copie legalizata+traducere autorizata) = 350 lei
Pas8.
Obtinerea Declaratiei de valoare de la Ambasada.
Costuri adiacente : muuulti bani pe drumuri.
In speranta ca voi ajuta pe doritorii de senzatii tari in invingerea birocratiei si testarea nervilor la maxim , va doresc succes.
Salut tuturor,
Indraznesc sa fac si eu cateva corecturi la mesajul lui Seb, pentru ca mi-au trecut prin mana multe dosare pentru DDV.
Cu siguranta Seb nu a avut intentia de a da informatii gresite, din contra, mesajul sintetizeaza putin toate informatiile sutelor de pagini pe tema asta si este binevenit.
Totusi, sunt cateva lucruri eronate, unul dintre ele poate duce la respingerea dosarului, iar altele pot sa puna oamenii pe drumuri gresit sau sa isi faca calcule de costuri care nu se aplica.
1. nu sunt necesare adeverinte de autenticitate pentru ca actele de facultate sa fie vizate la CNRED. De la facultate se iau adeverintele doar pentru ca sunt necesare la ambasada.
2. costul pentru vizarea actelor de liceu la Inspectoratul teritorial nu este cel mentionat acolo (desi asa ar trebui, inspectoratele din tara nu au un cost fix.... am lucrat multe si stiu ca te poti trezi cu surprize mari...depinde de judet)
3. traducerile nu se fac inainte de a legaliza copiile, ci dupa aceasta, pentru ca incheierea de legalizare a copiei trebuie introdusa in traducere. ! Daca duci altfel, te poti trezi ca ti se respinge dosarul, iar apoi trebuie sa refaci toate traducerile + apostilele lor !!!
4. programa analitica nu e nevoie sa fie tradusa in intregime (se face asa cum ai mentionat la copia ei legalizata). In plus, programele nu au toate intre 20 si 50 pagini (eu am intalnit programa de 365 pagini...asa ca nu e nicio regula in privinta asta... e riscant sa se hazardeze cineva in a generaliza)
5. Costurile pentru legalizarea copiilor nu sunt cele corecte. In plus, nu putem posta un tarif notarial pe care toata lumea sa il ia de bun... pentru ca notarii cer cat vor... putem doar sa informam care ar fi tariful minim astfel incat persoana interesata sa caute un notar care sa ii tarifeze pe grila de minime.
6. Costul apostilarii traducerilor si copiilor legalizate este de 35
+ TVA (iar la 350 ron, TVA-ul se simte....)
Felicitari lui Seb pentru ideea de a pune totul asa organizat, cu siguranta informatiile vor folosi multora.
Diana