din vechiul forum :
"
Trebuie sa imi refac toate documentele in vederea recunoasterii academice a titlului obtinut in Ro. Numai ca ma aflu in IT si as vrea sa o pun pe mama pe drumuri in Ro pt apostile, stampile etc. Problema este ca trebuie sa-mi fac socotelile daca e mai avantajos sa fac eu un drum pana in Ro pt o saptam sau poate ca e mai bine sa-i fac mamei procuri?
Imi puteti da un sfat, din experienta voastra, pt MEC trebuie procura speciala facuta la Consulatul Roman de la Milano?(ca de Milano apartin) Si daca da, cat costa? Iar la Consulat aveti idee?Sunt aceleasi regului ca si pana acum? Adica lista pana la ora 9 etc etc...Iar pt apostilele de la Prefectura si Tribunal ii trebuie procura?
Se poate face o procura la notar, aici in Italia, fara a mai trece prin Consulat?Si daca da, cam cat costa?
"
Raspunsuri :
* la MEC am fost in treacat (n aveam dipl de licenta, ci numai o situatie intermediara: 5 ani de faculta din 6), sa vad cat dureaza. mi au spus ca "ar trebui programare" , dar ... "domnisoara, se poate rezolva si in aceeasi zi" (e chestie de ...abordare ..zic eu). poti sa dai un telefon sa vezi (sper sa nu se fi schimbat):
Tel: 004021 405 62 00; 004021 405 63 00
interior 1498, 1328
* la Consulat, pe 11.04, nu era nici o inghesuiala, nici o lista ...desi erau persoane care venisera la "coada" de la ora 7 . eu am ajuns la ora 9 si n a durat mai mult de 20 -30 min cu totul. mi am ridicat DDV in aceeasi zi, dupa amiaza
* la Prefectura (Bucuresti) iti trebuie procura (cum probabil si pt restul insitit. ), costurile sunt astea:
Taxele care se percep pentru aplicarea apostilei
Taxe consulare pentru persoane fizice cetateni romani
Numar exemplare: 1
Taxa cerere: ROL 30 000/RON 3
Taxa legalizare: ROL 220 000/ RON 22
Total: ROL 250 000 / RON 25
Numar exemplare: 2
Taxa cerere: ROL 30 000/ RON 3
Taxa legalizare: ROL 440 000/ RON 44
Total: ROL 470 000/ RON 47
si tot asa, vezi mai mult aici:
http://www.prefecturabucuresti.ro/eKontentPrefecturaFiles/home/activitatile_prefecturii/apostila/apostila/index.html#3* la Tribunal :
TAXE JUDICIARE DE TIMBRU
Pentru supralegalizarea actelor de cãtre Ministerul Justiþiei se plãtesc urmãtoarele taxe judiciare: pentru fiecare act, taxa judiciarã în valoare de 37 000 lei (ROL); 3,70 RON.
Pentru cererea prin care se solicitã supralegalizarea unor acte: taxa judiciarã de timbru: 37 000 ROL; 3, 70 RON
Fiecare act se timbreazã cu timbru judiciar în valoare de 1 500 ROL; 0,15 RON.
vezi mai mult aici:
http://www.just.ro/infcf544.php?idc=22raspuns 2 :
e mai bine sa faci procura. chiar daca vii tu in Ro, actele nu le rezolvi intr-o saptamana. e de mers in multe locuri, si dureaza. cel mai bine procura la consulat, ca se face direct in romana.
poti sa faci procura si la notar, dar trebuie apostilata si tradusa in tara.
cel mai ieftin e prin consulat. nu stiu daca e si practic, pentru tine.