Aceasta este arhiva 2006-2011. Click aici ptr a intra in noul forum romania-italia.info

Questo e' l'archivio 2006-2011. Clicca qui per entrare nel nuovo forum romania-italia.info

Cum se legalizeazã documentele de studii?

Bine ai venit, Vizitator. Trebuie să te autentifici sau să îţi creezi un cont.

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.

Căutare detaliată

126739 Mesaje în 8506 Subiecte- de către 5003 Utilizatori - Ultimul cont creat: giovyna
Pagini: [1] 2   In jos
Imprimă
Autor Subiect: Cum se legalizeazã documentele de studii?  (Citit de 9042 ori)
adelaide_
Vizitator
« : 13-03-2008, 15:02:07 »

1. Originalele tuturor documentelor de studii (diplome, foi matricole, suplimente la diploma, programe analitice, etc) trebuie sã fie mai întâi vizate de cãtre autoritãþile ºcolare competente:

Inspectoratul ºcolar teritorial (pentru documentele de studii gimnaziale, liceale si postliceale),
Ministerul Educaþiei, Cercetãrii ºi Tineretului din România - Centrul Naþional de Recunoaºtere ºi Echivalare a Diplomelor din Bucureºti (pentru documentele de studii universitare ºi postuniversitare)
2. Dupã ce au fost vizate de cãtre autoritãþile ºcolare competente, documentele trebuie sã fie legalizate cu Apostila (Convenþia de la Haga din 5 octombrie 1961) de cãtre Prefectura teritorialã competentã (în funcþie de sediul autoritãþii ºcolare care a vizat precedent documentul).

3. Numai dupã legalizarea cu Apostila a tuturor originalelor documentelor de studii, se poate trece la efectuarea copiilor conforme ºi a traducerilor în italianã pentru fiecare document în parte.

Copiile conforme cu originalul ale documentelor de studii (diplome, foi matricole, suplimente la diplomã, programe analitice, etc) se efectueazã de cãtre un notar public român ºi apoi se legalizeazã cu Apostila (Conventia de la Haga din 5 octombrie 1961) de cãtre Tribunalul teritorial competent (în funcþie de sediul Notarului Public).

Traducerile în limba italianã ale documentelor de studii (diplome, foi matricole, suplimente la diplomã, programe analitice, etc) se efectueazã de cãtre un traducãtor autorizat român, se legalizeazã de cãtre notarul public român ºi apoi se legalizeazã cu Apostila (Convenþia de la Haga din 5 octombrie 1961) de cãtre Tribunalul teritorial competent (în funcþie de sediul Notarului Public).

Important: Apostilele nu expirã!

Sursa: Ambasada Italiei la Bucureºti

http://www.comune.torino.it/ro/scoala/cum-se-legalizeaza-docume.shtml
Memorat
Madalina_Reloaded
Veteran

« Răspunde #1 : 13-03-2008, 15:06:23 »

Important: Apostilele nu expirã!

Sursa: Ambasada Italiei la Bucureºti

http://www.comune.torino.it/ro/scoala/cum-se-legalizeaza-docume.shtml
asta este o veste foarte buna! sa speram ca o accepta si italienii...
Memorat

simona_02
Vizitator
« Răspunde #2 : 13-03-2008, 19:16:45 »

of, cã am avut nu ºtiu câte discuþii pe tema asta, dar nu apare nimic clar nicãieri, în nici o lege, convenþie etc. cã am tot cãutat.

apostilele nu expirã pe documentele care se elibereazã o datã în viaþã. certificate de naºtere, diplome etc. mai bine zis, documente care, o datã ce le-ai obþinut, nu-þi mai pot fi retrase.

problema e cu certificatele de cãsãtorie, iar practica depinde de la þarã la þarã. în românia, mi se pare, le acceptã cu apostilã nu mai veche de 6 luni.

ideea ar fi cam aºa:
io mã mãrit cu un olandez, în românia, pe 1 martie 2008. pe 31 martie 2008 îmi apostilez certificatul de cãsãtorie sau copia certificatului. pe 1 noiembrie 2008 bag divorþ. pe 1 ianuarie 2009 mã prezint la vreun birou olandez sã cer nu ºtiu ce drepturi în calitate de nevastã de olandez. calitate pe care o demonstrez cu certificatul sau cu copia certificatului, apostilatã cu câteva luni în urmã. pe 30 ianuarie 2009 mi se acordã dreptul respectiv, ca nevastã de olandez ce sunt. cã funcþionarul olandez n-are de unde ºti care e stadiul divorþului meu.

în fine, n-o fi cel mai bun exemplu, dar cam asta e logica care face ca, în funcþie de þarã, apostila de pe certificatul de cãsãtorie sã expire. sau mai bine zis, funcþionarul respectiv are dreptul sã-þi cearã o apostilã nu mai veche de x luni. pentru cã certificatul de cãsãtorie nu face parte din categoria de acte care, o datã obþinute, nu îþi mai pot fi retrase.

(în fine.. cum ziceam, am tot cãutat, acum vreun an, o lege care sã zicã ceva în despre chestia asta, ºi n-am gãsit. nici cã-i albã, nici cã-i neagrã. sunt toate presupuneri, am impresia. ºi pânã una-alta, dupã indicaþiile pe care le primeºte funcþionarul.)
Memorat
simona_02
Vizitator
« Răspunde #3 : 13-03-2008, 19:20:36 »

Consulatul Italiei la Bucureºti despre legalizarea actelor de studii:

http://www.consitbucarest.ro/default.php

Zic ºi ei (de fapt, comune.torino.it a preluat informaþia de pe site-ul consulatului) cã apostila nu expirã. E funny. Dupã ce, ani de zile, trimiteau oamenii înapoi sã vinã cu apostilã nouã Grin  (s-o fi schimbat consulul, sau tot Gambacurta e, da' ºi-a schimbat ideile Huh? cã s-au schimbat cam multe pe acolo, în special tâmpenia aia cu programãrile on line. )
Memorat
kasper
Jr. Member
*

« Răspunde #4 : 13-03-2008, 22:50:15 »

"Il capo della Cancelleria Consolare" a ramas tot madame Gabriella Gambacurta.
Memorat

<  V I K T O R  >
kza
Jr. Member
*

« Răspunde #5 : 19-04-2008, 09:08:33 »

salut! sunt noua pe aici si imi cer scuze dak intrebarile mele vor parea absurde...eu momentan sunt eleva in cls a 12-a la un liceu din ro si doresc sa ma inscriu dupa terminarea liceului la o facultate din italia unde deja am si vorbit si mi s-a spus sa intocmes documentatia necesara la ambasada IT in RO si sa o fac cat mai rpd...intrebarea mea este...ce pasi trebuie sa urmez si ce procedura as putea initia in acest moment,tinand cont de faptul k nu sunt in posesiva diplomei de bac...eu dand bacul in iunie anul acesta?...va rog din suflet sa-mi raspundeti pt k sunt f nelinistita din kuza asta...mai ales k familia mea e in it si trebuie sa me descurc singura cu documentatia...

va multumesc pt k ati raspuns atat de promt la mesajul meu.am incercat astazi sa sun vreo ora si jumatatea fara sa prind legatura...o sa mai incerc si in zilele urmatoare..kt despre site-urile respective...le-am studiat..insa niciunul nu precizeaza ce trebuie sa faci in kzul in kre ink esti elev si nu ai diploma de bac...cei de la fac din italia mi-au spus k trebuie sa fac preinscreierea kt mai rpd insa nu prea inteleg ce demersuri presupune aceasta...
« Ultima modificare: 19-04-2008, 11:01:08 de către kza » Memorat
bibi
Jr. Member
*

« Răspunde #6 : 19-04-2008, 09:17:42 »

http://www.consitbucarest.ro/default.php
du-te pe site-ul de mai sus unde gasesti tot ce ai de pregatit pt. declaratia de valoare in loco(pt.inscriere la facultate).
tin sa precizez ca declaratia de valoare pt.inscrieri universitare se elibereaza in perioada sfirsitul lui aprilie pina la inceputul lui iunie.cel putin asa mi-au spus aia de la ambasada cind am vorbit la telefon.cum tu ai inca de dat bacul,cred ca anul viitor o sa te inscrii la facultate.oricum,suna-i pe aia de la consulat si intreaba-i.dupa ce insisti vreo saptamina,in final iti raspund(cel putin de aici din it.e asa).
Bafta!
Memorat
simona_02
Vizitator
« Răspunde #7 : 19-04-2008, 09:19:52 »

@kza

ai nevoie de declaraþia de valoare, pe care o obþii de la unul dintre cele 2 consulate italiene în România.

Sectia Consulara din Bucuresti (www.consibucarest.ro ) elibereaza "Declaratii de valoare in loco" pentru titlurile de studii obtinute in Rep. Moldova sau in unul din urmatoarele judete din Romania: Arges, Bacau, Botosani, Braila, Brasov, Bucuresti, Buzau, Calarasi, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mehedinti, Neamt, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Valcea, Vaslui, Vrancea;

Consulatul general din Timiºoara: Pentru titlurile de studii obtinute in Romania in judetele: Alba, Arad, Bihor, Bistrita Nasaud, Caras Severin, Cluj, Hunedoara, Maramures, Mures, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Timis.
Consulatul General din Timisoara
Timisoara, Str. Putna 6
tel: 0040 256 408630; 0040 256 408 660
fax: 0040 256 221257
e-mail: consolato.timisoara@esteri.it

În funcþie de judeþul în care te afli, te adresezi unuia dintre cele 2 consulate. Informaþii detaliate despre declaraþia de valoare gãseºti pe site-ul consulatului din Bucureºti, www.consibucarest.ro (pentru Timiºoara e nevoie de exact aceleaºi acte). Însã nu ºtiu dacã îþi pot da declaraþie de valoare dacã nu ai diploma de bac. Cel mai bine e sa studiezi site-ul respectiv în detaliu ºi sã suni direct la consulatul de care aparþii.
Foarte multe informaþii utile gãseºti ºi pe forumul ãsta (subforumul "Studiu", în special topicurile despre declaraþia de valoare), tot cu condiþia sã ai bunãvoinþa de a le studia în detaliu.
« Ultima modificare: 19-04-2008, 09:21:30 de către simona_02 » Memorat
dali
Jr. Member
*

« Răspunde #8 : 19-04-2008, 17:52:59 »

din pacate pana nu ai diploma de bac nu iti poate nimeni elibera declaratia de valoare....
ce poti sa faci e sa astepti pana dupa bac, dupa care, daca apartii de timisoara intr-o zi iti rezolvi (mie mi-au spus ca ei declaratii de valoare fac oricand..) daca apartii de bucuresti s-ar putea sa fie la fel...adica nu vad de ce sa mai astepti un an. suna si intreaba daca dupa obtinerea diplomei de bac poti fugi rapid sa obtii declaratia.
Memorat
kza
Jr. Member
*

« Răspunde #9 : 05-05-2008, 13:39:03 »

dupa indelungi ore de sunat la ambasada de la bucuresti,am reusit intr-un final sa prind legatura...mi s-a spus k pana in momentul in kre o sa am diploma de bac si foaia matricola nu se poate face nimik...k trebuie sa astept sa intru in posesia lor...dar k totodata trebuie sa le obtin in timp util pentru k va exista o data limita pana la care se pot trimite documentele pt declaratia de valoare,data ce va fi afisata p site-ul ambasadei la bucuresti.sper sa nu fie probleme si sa le pot obtine la timp pt a initia demersurile necesare.
Am si eu o intrebare pt cei care au facut declaratia de valoare pt recunoasterea diplomei de bacalaureat:la telefon mi s-a spus k am nevoie de diploma si de foaia matricola.si tot asta am gasit si p site.sunt singurele documente necesare?adik sigur nu e nevoie si de vreun act de identitate legalizat?certificatul de nastere cumva?sau am eu o informatie gresita?:-??...multumesc!!
Memorat
simona_02
Vizitator
« Răspunde #10 : 05-05-2008, 14:01:04 »

certificatul de naºtere e necesar pentru cele care între timp s-au cãsãtorit, ca sã dovdeascã schimbarea de nume (diferenþa între buletinul actual ºi diplomã). nu cred sã fie nevoie de act de identitate legalizat, doar copie xerox, cã funcþionarul verificã la faþa locului, cu buletinul tãu în faþã. Oricum, cred cã toate detaliile astea le ai pe site-ul www.consitbucarest.ro .
Memorat
anksuperstar
Jr. Member
*

« Răspunde #11 : 25-05-2008, 09:32:14 »

salut! urmeaza sa ma inscriu la o facultate in italia. as dori sa stiu in cazul in care obtin o bursa(sociala, specific ca sunt orfana de ambii parinti), stiu ca facultatea cere o fisa a venitului obtinut anului anterior inscrierii. eu timp de 2 ani am muncit la negru si deci nu am cum sa obtin o astfel de fisa. doar cea cu venitul obtinut in anul 2005 in romania.o pot aduce pe aia? astept un raspuns de la cineva care ma poate lamuri. numai bine!

Memorat
cere75
Newbie

« Răspunde #12 : 26-07-2008, 08:34:08 »

ciao.ma numesc cere si sunt noua in forum .eu am o diploma de lucrator in turism .credeti ca foloseste la ceva aici in italia ca m-am saturat de "fiare".(lucrez in metal-mecanica).o diploma de liceu avuta in romania acum 15 ani  iti poate da o sansa de a lucra ca "impiegat"? Shocked
Memorat
elenac
Newbie

« Răspunde #13 : 24-11-2008, 14:19:57 »

Angry
Buna
am descoperit de curand acest forum si mi se pare foarte util, eu am inteles tot ce trebui sa fac pt obtinerea 'equipollenzei' dar ceea ce imi creeaza probleme este programa analitica a materiilor de liceu, pt ca din cate am inteles pt a face echivalenza licenzei la ase trebui sa fac obligatoriu si pt diploma de liceu
este cineva care areusit sa faca toate actele de curand, si daca da undea a gasit programa analitica a materiilor de liceu?  Huh?
cam cate pagini sunt programele analitice, de liceu si facultate?

va multumesc...
Memorat
simona_02
Vizitator
« Răspunde #14 : 24-11-2008, 14:24:27 »

pentru diploma de bac nu cred cã-þi trebuie programa analiticã, doar foaia matricolã. vezi ce mai zice pe site-ul consulatului.
Memorat
Pagini: [1] 2   In sus
Imprimă
Schimbă forumul: